Vijesti

Ministar pravde Josip Grubeša nazočio predstavljanju izvješća „Praksa sudova u Bosni i Hercegovini u pogledu prava na slobodu i sigurnost ličnosti i prava na slobodu izražavanja“

23.9.2020

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša  danas je nazočio predstavljanju izvješća „Praksa sudova u Bosni i Hercegovini u pogledu prava na slobodu i sigurnost ličnosti i prava na slobodu izražavanja“, koji je pripremio Ustavni sud Bosne i Hercegovine u suradnji s AIRE centrom, a financijski podržalo Veleposlanstvo Velike Britanije u Sarajevu.

Aktuelnost i značaj usaglašavanja sudske prakse u Bosni i Hercegovini, prvenstveno s odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Europskog suda za ljudska prava, sa svim specifičnostima sudskog sistema u Bosni i Hercegovini, jasno su naglašeni u Mišljenju Europske komisije iz 2019. godine. 

Izvješće na jednostavan i pristupačan način, prikazuje relevantne odluke sudova i načela tumačenja normi iz dvije izuzetno važne oblasti Europske konvencije za ljudska prava, a to su zaštita prava iz članka 5 (pravo na slobodu i sigurnost ličnosti) i zaštita prava iz članka 10 (pravo na slobodu izražavanja).

Izvješće je načinila radna skupina Ustavnog suda Bosne i Hercegovine  zajedno sa predstavnikom Suda Bosne i Hercegovine, Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, Vrhovnog suda Republike Srpske, Kantonalnog suda u Sarajevu, Okružnog suda iz Banje Luke i Apelacionog suda Distrikta Brčko.

3 FOTO GALERIJA