Vijesti

BiH obilježava Sedmicu otvorene vlasti

19.5.2021

Posljednje tri godine države članice Inicijative Parnerstva za otvorenu vlast kroz različite aktivnosti obilježavaju Sedmicu otvorene vlasti i promoviraju transparentnost, odgovornost, učešće građana u javnim politikama i saradnju civilnog društva i vlasti.

Predstavnici/e Savjetodavnog vijeća Partnerstva za otvorenu vlast u BiH su danas u hotelu Evropa u Sarajevu održali konferenciju za medije  s ciljem obilježavanja Sedmice otvorene vlasti (Open Government Week).

Bosna i Hercegovina pristupila je Inicijativi “Partnerstvo za otvorenu vlast” 2014. godine, a prvi Akcijski plan Vijeća ministara BiH za provedbu Inicijative “Partnerstvo za otvorenu vlast”, usvojen je u rujnu 2019. godine, za period 2019.-2021. godina. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine opredijelilo se da prvi Akcijski plan obuhvati nekoliko izazova, odnosno mjera koje će dovesti do proaktivnije objave informacija na internet stranicama institucija Bosne i Hercegovine i ispunjavanja standarda proaktivne transparentnosti, otvorenih podataka u području statistike i javnih nabavki, izgradnje web platforme za izradu planova integriteta institucija BiH, izrade budžeta za građane, te uspostavljanja efikasnih mehanizama saradnje s civilnim društvom. 

Medijima su se obratili Nedžad Salman, predsjedavajući Savjetodavnog vijeća za implementaciju Inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u BiH i pomoćnik ministra  za pravnu pomoć i razvoj civilnog društva u Ministarstvu pravde BiH, Emsad Dizdarević, zamjenik predsjedavajućeg i program menadžer u Transparency International BiH i Vedrana Faladžić, članica Savjetodavnog vijeća i viša stručna saradnica za odnose s javnošću u Uredu koordinatora za reformu javne uprave u BiH. Ukratko su predstavili Inicijativu “Partnerstvo za otvorenu vlast”, dosadašnje aktivnosti institucija BiH i organizacija civilnog društva po pitanju provedbe prvog Akcijskog plana, te najavili početak izrade drugog Akcijskog plana za period 2021.-2023. godina.