Vijesti

Ministar Grubeša održao sastanak sa izaslanstvom Venecijanskog povjerenstva

26.5.2021

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine zatražilo je Mišljenje Venecijanskog povjerenstva na Nacrt Zakona o sukobu interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, te u tome kontekstu održan je video sastanak  sa vlastima BiH, a ispred ministarstva sastanku je nazočio ministar Josip Grubeša sa suradnicima. Izaslanstvo Venecijanskog povjerenstva čine izvjestitelji g. Kask (član, Estonija), g. Touri (član, Finska) i  g. Reed (stručnjak) u pratnji g. Dikova iz Tajništva.

Tijekom svog obraćanja ministar Grubeša zahvalio se prisutnima na organizaciji sastanka, posebno efikasnosti i brzini u odnosu na prijem Nacrta od strane Ministarstva pravde BiH. Cilj Zakona je sprječavanje sukoba interesa u obnašanju javne dužnosti, jačanje integriteta, objektivnosti, nepristranosti i transparentnosti u obnašanju javne dužnosti, te jačanje povjerenja građana u institucije BiH. Ministar Grubeša je istaknuo da ne vidi prepreku da ovaj Zakon ne prođe parlamentarnu proceduru, te odgovorio i iznijeo svoj stav na upite Venecijanskog povjerenstva vezane za predloženi Nacrt zakona.

Nakon detaljnog analiziranja odredbi Nacrta zakona o sukobu interesa u institucijama BiH, predloženih konstruktivnih komentara, argumenata i razmjenjenih mišljenja sastanak je uspješno zaključen. A spomenuto Mišljenje će biti dostavljeno na usvajanje na idućem plenarnom zasjedanju Venecijanskog povjerenstva planirano početkom mjeseca srpnja.