Vijesti

Radionica stigmatizacija žrtava ratnog seksulanog nasilja u praksi sudova u BiH i specifični izazovi za advokate odbrane

23.11.2021

Suočavanje sa vlastitom pristrašnošću, stigmatizacija seksulanog nasilja tokom krivičnog postupka i njihov uticaj na sudsko odlučivanje uz predrasude o pristanku, promiskuitetu i kredibiletu,  bile su teme radionice „Stigmatizacija žrtava ratnog seksulanog nasilja u praksi sudova u BiH i specifični izazovi za advokate odbrane“, održane u Sarajevu 22.11.2021. godine, u saradnji Ministarstva pravde BiH, Sektora za krivičnu pomoć i edukaciju u krivčnim stvarima pred Sudom BiH  i TRIAL International Ureda u Bosni i Hercegovini. Cilj je bio dodatno unaprjeđenje sudskih postupaka kroz obuku advokata koji zastupaju odbranu  u predmetima ratnih zločina pred Sudom BiH.

„Advokati odbrane, kao i ostali sudionici postupka, moraju imati određene predrasude ali dužni smo ih prepoznati i preispitati. U suprotnom možemo nanijetu štetu i samom procesu ali i najranjivijoj kategoriji – žrtve“, istaknuto je, između ostalog, na radionici.

Predrasuda o pristanku „Žrtva je to željela“ je jako česta u sudskoj praksi kao i predrasuda o kredibilitetu „Žrtve lažu“, gdje postoje „uhodani“ načini na koje se osporava kredibilitet žrtve (nema medicinske dokumentacije, duga šutnja itd.). Istaknuto je da nosioci pravosudnih funkcija moraju imati osnovno znanje iz psihologije traume, da bi razumjeli na koji način trauma utiče na sjećanje i ponašanje žrtve, te  da bi bili u mogućnosti pravilno ocijeniti njen kredibilitet.

Naglašeno je da posebno  važno imati u vidu da  stvari koje su izričito zakonski zabranjene, nemaju mjesto u sudskoj praksi, nisu od značaja za predmet niti se njima postiže bilo šta osim ugrožavanja dojstojanstva žrtve. Zbog toga  je bitno da advokati u praksi imaju u vidu da trebaju pribaviti što više dokaza za svoju stranku ali uz istovremeno poštovanje svjedoka-žrtve. Sve drugo neće biti učinkovito a u konačnici će  štetiti i samom klijentu, zaključeno je na radionici.

Predavači na radionici bili su Božidarka Dodik, sudija Vrhovnog suda FBiH i advokat Nina Kisić.

2 FOTO GALERIJA