Vijesti

Stručno usavršavanje advokata na temu „Optužnica i presuda“

23.11.2022

U Sarajevu je 22.11.2022.,održano stručno usavršavanje na temu „Optužnica i presuda“, u okviru kontinuiranog usavršavanja advokata koji zastupaju u predmetima ratnih zločina pred Sudom BiH. Predavači na seminaru bili su advokati advokatske komore Federacije BiH Vasvija Vidović i Nermin Mulalić, a učešće je uzelo 28 advokata.

Govoreći o postupku potvrđivanja optužnice advokat Mulalić je istakao problem nedostavljanja dokaza uz obavještenje o potvrđivanju optužnice koja sadrži i pouku o mogućnosti ulaganja prethodnih ugovora naglašavajući da je nedopustivo da se optuženima dostavljaju optužnica bez dokaza. „Generalni je utisak da nedostaci u postupcima potvrđivanja optužnice predstavljaju jednu od prepreka za provođenje suđenja u kojima bi od samog početka postupka optuženima bilo omogućeno pravo na pravično suđenje“, istakao je advokat Mulalić navodeći primjere iz prakse i dajući konkretne prijedloge za poboljšanje samog postupka.

Vezanost optužnice za presude bila je tema u fokusu advokatice Vidović gdje su detaljno razmotreni obavezni elementi optužnice, kako bi ista bila validna, a u kontekstu identiteta optužbe i presude. Posebno je ukazano na različite, bitne povrede koje se odnose na vezanost presude na optužnicu. Ukazano je i na greške, kao što je izostavljanje radnje izvršenje iz presude, a gdje, kako je istaknuto, “posljedice mogu biti ozbiljne”.

Na seminaru su detaljno analizirani primjeri iz svakodnevnog rada uz aktivno učešće advokata i konstruktivnu diskusiju.

Seminar je organizovao Sektor za krivičnu pomoć i edukaciju u krivičnim stvarima pred Sudom BiH Ministarstva pravde BiH, u saradnji sa Regionalnom advokatskom komorom Sarajevo a u okviru projekta "Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH” - IPA 2019 koji finansira Evropska unija.

4 FOTO GALERIJA