Vijesti

Ministar Bunoza u Mostaru na konferenciji o primjeni umjetne inteligencije

18.4.2023

U organizaciji Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru, na toj visokoškolskoj instituciji otvorena je Prva međunarodna konferencija o digitalnoj transformaciji u obrazovanju i primjenama umjetne inteligencije pod nazivom: "MoStart". Na konferenciji se razgovaralo o primjeni umjetne inteligencije, primarno u obrazovanju, ali i u svim drugim aspektima življenja. Konferencija je okupila niz stručnjaka iz naše i zemalja susjedstva kojima je ova oblast uža specijalnost jer primjena umjetne inteligencije pobuđuje zanimanje kod sve većeg broja ljudi budući da već mijenja način na koji živimo i radimo.

U radu konferencije sudjelovao je i Davor Bunoza, ministar pravde BiH koji je govorio o procesu digitalizacije javne uprave i pravosuđa u BiH, te o postojećem zakonskom okviru vezanom za to pitanje. Naglasio je kako se zalaže za što brže uvođenje digitalizacije  kako u javnu upravu tako i u pravosudne institucije čime bi se, uz ostalo, osigurao učinkovitiji, otvoreniji, ekonomičniji i transparentniji rad. U svjetlu toga istaknuo je kako je neophodno uskladiti materijalne i procesne zakone koji se odnose na predmetnu temu. Jedan od njih je i Zakon o elektroničkom potpisu iz 2006. godine kojeg treba dopuniti i izmjeniti u skladu sa aktualnim regulativama Europske unije te je istaknuta potreba  usvajanja Zakona o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektroničke transakcije Bosne i Hercegovine usklađen sa eIDAS EU Regulativom (910/2014).

Istaknuo je kako u ispunjenju cilja ulaska u zajednicu europskih zemalja, pored brojnih obveza koje moramo ispuniti na tom putu, imamo za zadaću i digitalizaciju pravosudnih i upravnih institucija, ali i da sama potreba usklađivanja našeg zakonodavstva s EU zakonodavstvom podrazumjeva i osiguranje da upravna i sudska tijela u BiH imaju tehničke mogućnosti da doista digitaliziraju svoje sustave. Naglasio je kako su dobre prakse zemalja EU-a okvir za reguliranje te oblasti u našoj zemlji. 

Konferenciju je otvorila Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH, a pored predstavnika institucija i akademske zajednice, sudionici su bili i čelni ljudi  "Carneta" i "Srca", dviju najvećih institucija iz R Hrvatske koje se bave digitalizacijom, te predstavnici AKD-a koji se bave uslugama povjerenja u Hrvatskoj.

5 FOTO GALERIJA