Vijesti

Ministar pravde Bunoza u Zagrebu s ministrom Malenicom

8.5.2023

Ministar pravde BiH Davor Bunoza u Zagrebu se sastao s Ivanom Malenicom, ministrom pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, a na sastanku su razgovarali o svim otvorenim pitanjima i suradnji dviju zemalja u djelokrugu pravosuđa i javne uprave.

Ministar Malenica je istaknuo kako je Hrvatska snažni zagovaratelj europskog puta Bosne i Hercegovine i da se zalaže za što skorije otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom. „Ministarstvo pravosuđa i uprave spremno je podijeliti s vama sva svoja znanja i iskustva u pristupnim pregovorima, posebice poglavlja 23. i 24. koja su vezana za pravosuđe“, kazao je hrvatski ministar Malenica naglasivši kako je riječ o iznimno važnim i zahtjevnim poglavljima u ukupnom procesu pregovaranja.

Također, ministar Bunoza upoznao je kolegu Malenicu sa setom zakonskih rješenja koja će uskoro biti dostavljena na usvajanje Vijeću ministara BiH, a čije je što brže usvajanje u zakonodavnim tijelima potrebno za nesmetano otvaranje europskog puta BiH. „Svaka pomoć Hrvatske kao najmlađe članice Europske unije dobrodošla je za Bosnu i Hercegovinu i rado ćemo je prihvatiti jer nas uskoro očekuje isti posao koji je Hrvatska uspješno obavila“, kazao je ministar Bunoza. 

Na sastanku dvojice ministara razgovaralo se i o procesu digitalizacije pravosudnih i upravnih institucija te iskustvima i rezultatima koje je na tom planu dosegla Hrvatska.

Ministar Bunoza istaknuo je kako se zalaže za što brže uvođenje digitalizacije, kako u pravosudne institucije tako i u javnu upravu, čime će se osigurati njihov otvoreniji, učinkovitiji, ekonomičniji i transparentniji rad. Republika Hrvatska spremna je podijeliti svoja znanja i iskustva te je dogovorena buduća suradnja oko uspostave novih digitalnih alata.

2 FOTO GALERIJA