Вијести

Министарство правде БиХ обиљежило седмицу глобалне иницијативе „Партнерство за отворену власт“

9.5.2023

Босна и Херцеговина је 24. септембра 2014. године званично приступила мултилатералној глобалној иницијативи 'Партнерство за отворену власт (Опен Говернмент Партнерсхип-ОГП)'. Ради се о глобалној мултилатералној иницијативи за транспарентност и отвореност рада тијела јавне власти, чије се државне-судионице обвезују на конкретне мјере у подручјима транспарентности, оснаживања судјеловања грађана у власти, борбе против корупције и увођења нових технологија које јавну управу чине учинковитијом. Истакнуто је ово данас на прес-конференцији у Сарајеву коју је у поводу обиљежавања седмице Партнерства за отворену власт организирало Министарство правде БиХ и Свјетодавно вијеће ОГП-а.

Помоћник министра правде БиХ и замјеник предсједавајућег Савјетодавног одбора ОГП-а Неџад Салман истакао је како о континуитету на реализацији споменуте иницијативе, између осталог, свједочи и нови акцијски план за њену проведбу који је Вијеће министара БиХ усвојило у новембру 2022. године.

- У актуалном Акционом плану за период 2022-2024. нагласак је стављен на отварање података кроз координацију развоја еко-сустава отворених података, односно јавног податковног добра – казао је Салман.

Потцртао је како је фокус активности на подручју отварања података из области јавних набавки и антикорупције, као и унапређењу буџетске транспарентности и регулирања питања стварног власништва, те на слободан приступ информацијама и њиховом размјени с грађанством.

- Мјере овог акцијског плана пажљиво су усклађене с другим процесима реформе јавне управе како би се осигурала синергија и њихова одрживост - навео је Салман, изражавајући очекивање да ће реализација овог, као и претходног акцијског плана допринијети напретку у области транспарентности и отворености рада органа управе.

Подсјетио је, истовремено, како нови акцијски план садржи укупно 30 мјера и још толико активности, чије ће проведбу пратити и координирати Савјетодавно вијеће ОГП-а, уз стручну подршку Сектора за правну помоћ и развој цивилног друштва Министарства правде БиХ, као и Уреда координатора за реформу јавне управе.

С обзиром на то да је Агенција за јавну набаву прилично одмакла у реализацији мјера из Акцијског плана, уиме ове агенције је Дарио Кихли, који је уједно и члан Савјетодавног вијећа ОГП-а, извијестио о томе што је већ урађено на том плану, фокусирајући се технички аспекти најновијих мјера.

Подсјетио је како је Агенција за јавну набавку у студеном 2014. године ставила у функцију портал за јавну набавку, оцијенивши великим помаком у том контексту.

- Сви уговорни органи, односно буџетска средства објављују јавне набавке на том порталу и то је средишње мјесто за све што се односи на јавне набавке – нагласио је Кихли, детаљно описујући на који начин је могуће приступити подацима корисника из тог домена, укључујући модуле, апликације и друге информатичке алате.

Конкретно, описао је фазе развоја и надоградње портала на којем се објављују јавне набавке, ау складу с актуалним потребама, укључујући и могућност да је све оно што се објављује могуће извозити у одређени формат, те учинити статистички релевантним.

Кихли је у краткој презентацији демонстрирао начин на који је могуће приступити претрагама одређених података који су везани за конкретан уговорни орган и његов план набавке, а што подразумијева уношење одређених параметара или кључних ријечи како би дошли до конкретних показатеља.  

Надаље је појаснио како други модул омогућује отварање података на начин да се сви подаци који се претражују на јавном дијелу новог портала извозе у Еxцел (програм за таблично рачунање из програмског пакета Мицрософт Оффице), а чиме је омогућена њихова обрада, односно повлачење у складу с потребама корисника.

Подсјетимо, Иницијатива ОГП-а је остварила многобројна постигнућа, која између осталог укључују преко 2.500 мјера и активности које су заједно развиле и провеле организације цивилног друштва и владе, ау великом броју земаља захваљујући ОГП-у успостављен је стални форум за дијалог између власти и цивилног друштва. друштва.

У протеклих пет година организирано је више од 1.600 догађаја у више од 60 земаља које су довели до снажне посвећености отварању влада те развоју и проведби нове петогодишње стратегије Партнерства за отворену власт, којом се настоје проширити и оснажити заједнице, чинећи отворену власт нормом на свим разинама. .

Партнерство за отворену власт почива на вриједностима које су у цијелости комплементарне вриједности на чије се поштивање БиХ обвезала и другим релевантним документима у процесу придруживања Еуропској унији, а посебно и кроз документ 'Реформска агенда' у којем се јасно афирмирају начела транспарентности и ефикасности јавне управе.

 

5 ФОТО ГАЛЕРИЈА