Vijesti

Predstavnici Ministarstva pravde BiH u Hagu na konferenciji u povodu otvaranja Projekta WBCJ u organizaciji EUROJUST-a

17.5.2023

Projekt unapređenja prekogranične suradnje u kaznenom pravosuđu na području zemljama Zapadnog Balkana (WBCJ) otvoren je konferencijom koja je održana u Hagu, u sjedištu EUROJUST-a, a na kojoj je sudjelovalo i izaslanstvo Ministarstva pravde BiH predvođeno tajnikom Ministarstva Željkom Bogutom. Cilj projekta, kojega financira Europsko povjerenstvo, a provodi EUROJUST, je jačanje pravosudne suradnje između zemalja Zapadnog Balkana, kao i suradnje između zemalja regije i EU u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma. Kroz ovaj projekat EUROJUST će ponudti važne dijelove seta alata za prekograničnu pravosudnu suradnju EU, kao što su znanje i sredstva za uspostavljanje zajedničkih istražnih timova. Osim Bosne i Hercegovine, u ovom projektu sudjeluje još pet zemalja Zapadnog Balkana.

Tajnik Ministarstva pravde BiH Željko Bogut izrazio je podršku ovom projektu i istaknuo potpunu posvećenost i opredijeljenost Bosne i Hercegovine na planu zaključivanja međunarodnog sporazuma o suradnji BiH s EUROJUST-om, a čiji je prijedlog na inicijativu Ministarstva pravde BiH utvrđen na prethodnoj sjednici Vijeća ministara BiH. Projekt, čiji proračun iznosi 6 milijuna eura i trajat će četiri godine, odvija se oko kontakt skupine stručnjaka iz regije koji su odgovorni za identificiranje zajedničkih slučajeva čijem bi rješavanju pridonijela unaprijeđena koordinacija. Za rješavanje ovih slučajeva, EUROJUST pruža financijsku podršku i stručno savjetovanje radi omogućavanja provedbe koordiniranih istodobnih istraga, uspostavljanja zajedničkih istražnih timova i procesuiranja.

Predsjednik EUROJUST-a Ladislav Hamran podvukao je važnost uspostave prekograničnih partnerstava između službi koje se bave procesuiranjem teških kaznenih djela.

Po okončanju konferencije, izaslanstvo Bosne i Hercegovine održalo je bilateralni sastanak s Ladislavom Hamranom, predsjednikom EUROJUST-a. Tajnik Ministarstva pravde BiH Željko Bogut predstavio je predsjedniku konkretne mjere koje je Ministarstvo poduzelo na unapređenju suradnje s EUROJUST-om, a koje se tiču otvaranja pregovora za zaključenje međunarodnog sporazuma o suradnji s tom organizacijom. Predsjednik Hamran izrazio je veliko zadovoljstvo povodom osjetnog intenziviranja aktivnosti na strani BiH i ostvarenja učinkovitije suradnje s EUROJUST-om i naglasio važnost uloge koju Ministarstvo pravde BiH ima u ovim procesima. Sudionici  sastanka složili su se da je potpisivanje međunarodnog sporazuma BiH o suradnji s EUROJUST-om u ovom trenutku apsolutni prioritet za obje strane.

3 FOTO GALERIJA