Vijesti

Ministarstvo pravde BiH ugostilo pravne praktičare iz Srbije

19.5.2023

Ministarstvo pravde BiH, Odsjek krivične odbrane (OKO), bilo je domaćin studijske posjete  pravnih praktičare iz Srbije, čiji je cilj  upoznavanje tužioca i branioca sa radom institucija sa kojima sarađuju, u procesuiranju predmeta ratnih zločina.  

Predstavnici Ministarstva pravde BiH Branka Mašić, savjetnik za edukacije i Mario Marić stručni savjetnik Odsjeka krivične odbrane, upoznali su kolege iz Republike Srbije sa radom Odsjeka krivične odbrane i pružanju pravne  tehničke podrške advokatima te njihovog savjetovanja i edukacije. Posebno je naglašen značaj pružanja podrške advokatima u svim fazama postupka u smislu ostvarivanja najviših standarda odbrane i  principa ravnopravnosti stranaka u postupku.

Advokati odbrane Nina Kisić i Bajro Avdić  takođe su ukazali na važnost dodatne podrške u složenim postupcima i prednost Bosne i Hercegovine u odnosu na druge zemlje gdje instrument pomoći radu advokata nije institucionalno uspostavljen.  Advokati su posebno naglasili benefite od kontinuiranih edukacija na aktuelne teme, gdje su predavači, osim advokata, sudije i tužioci i gdje se posebno korisnim prepoznaje sagledavanje određenih  pitanja, predmeta i postupaka iz različitih pozicija i uglova.

U razmjeni iskustava i dobre prakse u radu, sa kolegama iz Bosne i Hercegovine, učestvovali su  predstavnica Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda i Apelacionog suda u Beogradu, Tužilaštva  za ratne zločine Republike Srbije i branioca koji postupaju u predmetima ratnih zločina.

Studijska posjeta organizovana je u okviru projekta „Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji“ koga finansira Evropska unija, a sufinansira njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Austrijska razvojna saradnja (ADC), Misija OEBS-a u Srbiji. 

3 FOTO GALERIJA