Vijesti

Ministar Bunoza u Šibeniku na međunarodnoj konferenciji o borbi protiv kibernetičkog kriminala

22.5.2023

U organizaciji Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država i State Departmenta u Šibeniku se održava dvodnevna Međunarodna konferencija o borbi protiv kibernetičkog kriminala u čijem radu sudjeluje i Davor Bunoza, ministar pravde BiH.

„Kibernetički kriminal – sigurnosna prijetnja u Jugoistočnoj Europi i važnost suradnje“ naziv je panela održanog na otvaranju konferencije na kojemu je govorio ministar Bunoza, uz kolege ministre iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova*. On je istaknuo da su jednaki izazovi s kojima se susreću sve zemlje pa i BiH, a to su: brz razvoj tehnologije i načina njezine zlouporabe, zakonodavni okvir koji teško prati taj razvoj, nedovoljni tehnički kapaciteti, manjak specijaliziranih kadrova i odgovarajućih edukacija. „Smatram neophodnim da što skorije uspostavimo timove za žurne računalne intervencije u institucijama (CERT tijela) na svim razinama vlasti, a što je sada uspostavljeno samo u Republici Srpskoj. Također, važno je da se mehanizmi borbe stalno unapređuju i prilagođavaju evoluciji kibernetičkih prijetnji kako bi se održala sigurnost u digitalnom okruženju.“ – kazao je ministar Bunoza.

Sugovornike je upoznao kako BiH užurbano radi na pristupanju EUROJUST-u, te da je imenovan tim koji će otpočeti pregovore s tom organizacijom. Nakon pristupanja EUROJUST-u bit će olakšana i pojačana suradnja pravosuđa u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma. „Bez suradnje s Interpolom, Europolom, FBI uredima, Europskim povjerenstvom i drugim organizacijama, bilo bi nemoguće pružiti učinkovitu zaštitu u borbi protiv kibernetičkog kriminala.“ – zaključio je Bunoza.

Hrvatski ministar Ivan Malenica kazao je kako pristup kibernetičkom kriminalu zahtjeva  multidisciplinarno djelovanje jer kriminal ne poznaje granice i suradnja među državama je nužna. Naglasio je kako je upravo ova konferencija početak jedne tješnje suradnje među državama.

Međunarodna konferencija u Šibeniku okupila je vodeće stručnjake ministarstava pravosuđa, državnih odvjetništava, policije, središta za kibernetičku sigurnosti i pravosudnih institucija iz  Sjedinjenih Američkih Država, te iz zemalja Jugoistočne Europe – Hrvatske, BiH, Albanije, Sjeverne Makedonije i Kosova. Središnje teme konferencije su: učinkovita borba protiv kibernetičkog kriminala, jačanje državnih informacijsko-komunikacijskih sustava te suradnja država u suzbijanju kibernetičkog kriminala.

Na marginama konferencije Davor Bunoza, ministar pravde BiH sastao se  s Bruceom Swartzom, zamjenikom pomoćnika Glavnog državnog odvjetnika SAD-a. Swartz se, uz ostalo, zanimao za uređenje i stanje pravosudnog sustava u BiH. Sugovornici su naglasili potrebu za suradnjom na međunarodnoj razini BiH i SAD te zajedničkim djelovanjem protiv kibernetičkog kriminala.

 

*ovaj naziv ne prejudicira status Kosova i u skladu je s Rezolucijom 1244 i odlukom Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o neovisnosti

 

 

3 FOTO GALERIJA