Vijesti

RESPA ODRŽALA 2. MODUL REGIONALNE AKADEMIJE O PROCESU KREIRANJA JAVNIH POLITIKA POSVEĆEN MONITORINGU I EVALUACIJI

12.6.2023

5. – 8. lipnja 2023., Bar, Crna Gora

 

ReSPA je okupila državne službenike regije zadužene za kreiranje i provedbu javnih politika, uključujući predstavnike generalnih tajništva vlada i ministarstava zaduženih za reformu javne uprave, koji su prošli kroz intenzivnu četverodnevnu obuku kako bi stekli znanja i praktične vještine u području monitoringa i evaluacije javnih politika.

Sudionici su razmijenili iskustva i analizirali postojeće stanje u regiji u ovom području, uočili zajedničke probleme te predložili konkretna rješenja za učinkovitije planiranje i realizaciju monitoringa i evaluacije javnih politika u svojim administracijama. Kombinacijom teorije i prakse, Drugi modul Regionalne akademije osnažio je državne službenike u području analize osnovnih temelja i modela učinkovitih monitoringa i evaluacije, analize indikatora, aspekta rodne ravnopravnosti u procesu strateškog planiranja politika, značaja povezivanja financijskog planiranja i monitoringa i evaluacije. Sudionici su se kroz prezentacije inoviranih načela javne uprave, primjere dobre prakse iz Crne Gore i drugih zemalja regije kao i iz Mađarske i Estonije mogli upoznati kako u praksi učinkovito povezati strateško i proračunsko planiranje s koordinacijom, monitoringom i evaluacijom politika.

“Učinkovite javne politike utječu na bržu EU integraciju regije. Organiziranjem Regionalne akademije želimo, ne samo konkretno utjecati na proces sustavnog građenja, implementacije i praćenja javnih politika već i na učinkovitiji rad javne uprave regije i bržu EU integraciju regije. Prvi modul Akademije održali smo prošle godine u Novom Sadu kada smo se fokusirali na osnove svih faza policy ciklusa, a ove godine smo se na Drugom modulu fokusirali na monitoring i evaluaciju,” istaknuo je Dragan Đurić, menadžer programa ReSPA.

ReSPA je osnovala Regionalnu akademiju o procesu kreiranja politika zasnovanom na dokazima u listopadu prošle godine kako bi poboljšala kreiranje politika u javnim upravama Zapadnog Balkana i učinila ih efikasnijim i efektivnijim.

3 FOTO GALERIJA