Vijesti

Ministar pravde Bosne i Hercegovine u posjetu Odvjetničkoj komori Federacije Bosne i Hercegovine

12.6.2023

Davor Bunoza, ministar pravde BiH i Ivana Zovko Planinić, predstojnica Ureda ministra su 12. lipnja 2023. godine posjetili Odvjetničku komoru Federacije BiH (u daljnjem tekstu Komora) te se sastali s predsjednikom Komore Bekirom Gavrankapetanovićem te članovima Upravnog odbora Komore Draganom Pudarom,  Adnanom Biserom, Amilom Mimica-Kunosić i Tanjom Hadžagić.

Razgovarali su o aktualnim pitanjima iz područja rada pravosuđa s posebnim osvrtom na mogući doprinos  koji Komora može pružiti u definiranju svih problema s kojima se pravosuđe suočava te u njihovom rješavanju.

Poseban naglasak stavljen je na pitanja vezana uz Izmjene i dopune zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine, Strategiju za reformu pravosuđa, kao i digitalizaciju pravosuđa.

Tijekom sastanka istaknuta je važnost usuglašavanja zakona sa stečevinom Europske unije, pozitivnim i dobrim zakonskim rješenjima zemalja u okruženju te aktivnije uključivanje odvjetnika i Komore u procese donošenja svih procesnih zakonskih rješenja.

Predstavnici Komore informirali su ministra Bunozu o trenutačnom statusu Zakona o odvjetništvu Federacije Bosne i Hercegovine, a predsjednik Komore naglasio je da se upravo Komora trudi unaprijediti odvjetničku profesiju u skladu sa svim europskim standardima, smatrajući kako je odvjetništvo kao profesija jako bitna na pristupnom putu Bosne i Hercegovine k Europskoj uniji te da svojim iskustvima može doprinijeti procesu reforme pravosuđa. 

Ministar pravde Bosne i Hercegovine podsjetio je kako Ministarstvo pravde BiH kontinuirano pruža podršku odvjetnicima kroz kontinuirano organiziranje stručnih seminara za odvjetnike koji vode renomirani strčnjaci. Cilj je što kvalitetnija obuka odvjetnika za zastupanje pred sudovima BiH. Sudionici obuka visoko ocjenjuju navedene seminare naglašavajući kako upravo praktičan pristup na edukacijama doprinosi unaprjeđenju njihovog svakodnevnog rada i cjelokupne prakse postupanja u praksi.   

Sudionici sastanka zaključili su kako postoji dobra volja i namjera za unaprjeđenjem dosadašnje suradnje Ministarstva pravde BiH i Odvjetničke komore FBiH sa zajedničkim ciljem daljnjeg razvoja vladavine prava i pravnog sustava u Bosni i Hercegovini.