Вијести

Министар Давор Буноза судјелује на конференцији „Извршење одлука Уставног суда Босне и Херцеговине“

13.6.2023

Министар правде БиХ Давор Буноза судјелује на конференцији под називом „Извршење одлука Уставног суда Босне и Херцеговине“.

Конференција се одржава на Јахорини од 13. до 14. липња 2023. године у организацији Уставног суда БиХ, у партнерству с Уредом специјалног представника ЕУ у Босни и Херцеговини. Ова конференција је прва у низу планираних догађаја о теми извршења одлука Уставног суда.

Циљ је конференције започети дијалог о овој значајној теми те да у оквиру тог дијалога сви субјекти имају прилику истакнути оно што је битно с њиховог стајалишта, проблеме с којима су се сусретали и с којима се сусрећу у овом сегменту, као и могућа рјешења.

Конференцију су отворили Јоханн Саттлер, шеф делегације ЕУ и специјални представник ЕУ и Валерија Галић, предсједница Уставног суда БиХ, а уз министра Бунозу на конференцији судјелују највиши представници свих релевантних институција у односу на питање извршења одлука Уставног суда, представници правосудних институција, представници законодавне и извршне власти у БиХ, као и представници међународних институција у БиХ.

Министар је свој допринос дао судјеловањем на панелу под називом „Извршење одлука Уставног суда из апстрактне надлежности“.

Министар Буноза је након детаљног излагања о одлукама Уставног суда које су у надлежности Министарства правде БиХ, навео и различите проблемне ситуације које су се на њих односиле. Посебно се осврнуо на релативно кратак рок који је остављен за извршење одлука, као и добивања подршке у законодавном тијелу, о чему такођер овиси извршење одлука.

„Министарство правде БиХ одлуке Уставног суда БиХ схваћа озбиљно и процесу њиховог извршења приступа одговорно, савјесно и професионално у оквиру својих надлежности“, истакнуо је министар Буноза.

 

5 ФОТО ГАЛЕРИЈА