Vijesti

Delegacija Ministarstva pravde BiH učestvovala na OGP samitu u Estoniji

8.9.2023

Delegacija Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine učestvovala je na Globalnom samitu Partnerstva za otvorenu vlast (Global OGP Summit 2023), čiji je domaćin ove godine bila Vlada Estonije. Samit je, u glavnom gradu Estonije – Talinu, okupio predstavnike vlada na visokom nivou, čelnike civilnog društva i kreatore politika iz više od 70 zemalja, kako bi razmijenili iskustva, dobre prakse i napredak u inicijativama otvorene vlasti i provedbi ključnih pitanja.

Program samita imao je za cilj doprinijeti napretku u pogledu ciljeva i tema identificiranih u Strategiji Partnerstva za otvorenu vlast (OGP Strategy) i bio je ključna prilika za mobilizaciju kolektivnog djelovanja za njenu provedbu. Program je obuhvatio teme identificirane u Strategiji – borbu protiv korupcije, pitanje stvarnog vlasništva, digitalne tehnologije, klimu i okoliš, otvoreno pravosuđe i javno učešće i građanski prostor, kao i druga nova pitanja, poput demokratske otpornosti.

U okviru samita održano je nekoliko okruglih stolova predstavnika vlada na visokom nivou na kojima su učestvovali članovi delegacije Bosne i Hercegovine. Pored toga, članovi delegacije Ministarstva pravde BiH održali su bilateralne sastanke sa predstavnicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, gđom Marité Moras i predstavnicima Saveza gradova i općina iz Federacije BiH i Republike Srpske, kao i bilateralni sastanak sa predstavnicima OGP-a, gđom Sandrom Pernar, višom regionalnom koordinatorici u OGP-u i Paulom Braithwaiteom, vršiteljem dužnosti Regionalnog voditelja OGP-a za Evropu.

3 FOTO GALERIJA