Вијести

Замјеник министра Махмузић учествовао на Међународној конференцији “30 година од оснивања Међународног кривичног суда за бившу Југославију, наслијеђе и изазови”

15.9.2023

Замјеник министара правде БиХ Елвир Махмузић присуствовао је на В међународној конференција под називом “30 година од оснивања МКСЈ, наслијеђе и изазови” у организацији Удружења Покрет „Мајке енклава Сребренице и Жепе“, те Удружења жртава и свједока геноцида, под покровитељством члана Предсједништва Босне и Херцеговине, др. Дениса Бећировића.

Поводом 30 година од оснивања Међународног кривичног суда за бившу Југославију (ИЦТY/МКСЈ) организована је међународна конференција. Циљ конференције је указати на допринос МКСЈ-а међународном правном поретку, допринос свједока у процесима, али и питање како наставити даље с процесуирањем ратних злочина.

Конференцији су присуствовали бивше и садашње судије, тужиоци, жртве свједоци, новинари свједоци, као и студенти с простора бивше Југославије. Међу учесницима је био члан Предсједништва Босне и Херцеговине др. Денис Бећировић, Грациела Гатти Сантана, предсједница Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (МИЦТ), Серге Браммертз, главни тужилац Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, Абубацарр Тамбадоу, секретар Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, Цхристиан Сцхмидт, високи представник у БиХ и Јоханн Саттлер, шеф делегације ЕУ у БиХ. Такођер, на конференцији су присуствовали Халил Лагумџија, предсједник Високог судског и тужилачког вијећа БиХ, Миленко Кајганић, главни тужилац Тужилаштва БиХ и Ранко Дебевец, предсједник Суда Босне и Херцеговине.