Vijesti

Ministar Bunoza sudjeluje na Regionalnoj konferenciji tužitelja o suradnji i procesuiranju ratnih zločina

18.9.2023

U organizaciji Delegacije Europske unije u BiH, Tužiteljstva BIH i UNDP-a u BiH u Sarajevu održava se dvodnevna Regionalna konferencija tužitelja o suradnji i procesuiranju ratnih zločina.

Pozdravne riječi predstavnicima Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, tužiteljima i gostima iz BiH, te iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, uz ostale, uputio je i Davor Bunoza, ministar pravde BiH. On je u svom govoru istaknuo da Ministarstvo intenzivno radi na izradi Memoranduma o suradnji između Ministarstva pravde BiH i Međunarodnog rezidualnog mehanizma o preuzimanju Haške kaznene evidencije za osuđenike iz BiH, a koji bi trebao biti potpisan do kraja godine.

Ministar Bunoza podsjetio je i da je Ministarstvo pravde BiH izradilo Državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina i njezinu revidiranu verziju, te uspostavilo Nadzorno tijelo za praćenje provedbe Strategije. „Trajni mir i suživot u Bosni i Hercegovini možemo postići samo ako pravda bude zadovoljena i žrtve koje su preživjele ratne strahote budu svjedocima da su počinitelji kaznenih djela sankcionirani i služe kazne. Nažalost i žrtve i svjedoci nam umiru i zbog toga ovu zadaću moramo završiti što prije.“ – istaknuo je u svom govoru ministar Bunoza.

Na konferenciji je razgovarano o dosadašnjoj regionalnoj suradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina s posebnim osvrtom na poteškoće s kojima se tužitelji susreću u svom radu, potom o transparentnosti pravosuđa u BiH, ali i zemljama regije. Sudionici su razmjenili i mišljenja o perspektivi i načinu završetka do sada neriješenih najsloženijih predmeta, te i o drugim temama koje su vezane za rad na predmetima ratnih zločina.  

3 FOTO GALERIJA