Vijesti

Ministar Bunoza u studijskom posjetu Švedskoj: kroz švedski model poboljšati provedbu ovršnog postupka u BiH

3.10.2023

Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH (VSTV) uz financijsku potporu Vlade Švedske realizira projekt pod nazivom: „Unaprjeđenje učinkovitosti sudova i odgovornosti sudaca i tužitelja u BiH“. U sklopu treće faze provedbe tog projekta, VSTV je organizirao studijski posjet predstavnika izvršne vlasti i pravosuđa iz BiH Agenciji za izvršenje Švedske, a u kojemu sudjeluje i ministar pravde BiH Davor Bunoza. Cilj je dužnosnike iz BiH upoznati s organizacijom, načinom rada i funkcioniranjem Agencije za izvršenje Švedske. 

Ključni problemi detektirani u Bosni i Hercegovini su: veliki broj neriješenih uglavnom komunalnih predmeta u bh. sudovima, neadekvatna organizacija rada i raspodjela poslova u ovršnim odjelima sudova, nedostatak materijalnih i ljudskih resursa, neučinkovita koordinacija rukovoditelja sudova i nadležnih ministarstava, te nedostupnost podataka o imovini osoba nad kojima se provodi ovrha. Agencija za izvršenje Švedske ima dugogodišnje iskustvo u postupku provedbe ovrhe, suradnje s izvršnom vlasti, pristupu podatcima o imovini osoba nad kojima se provodi ovrha i mnogim drugim segmentima, te je dobar model za primijeniti organizacijske metode na Bosnu i Hercegovinu.

Budući da poboljšanje ovršnog postupka zahtijeva suradnju širokog kruga sudionika, jako je važna i koordinacija između sudova i predstavnika izvršne vlasti sa svih razina u BiH. S tim u vezi, uz ministra pravde BiH Davora Bunozu i predstavnike VSTV-a BiH, u dvodnevnom posjetu Švedskoj borave i enititetski ministri pravde: Vedran Škobić i Miloš Bukejlović, ministri pravde pojedinih županija, te predstavnici Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH.    

 

5 FOTO GALERIJA