Vijesti

Ministar Bunoza sastao se s izaslanstvom Ministarstva pravosuđa Francuske

12.10.2023

U sklopu posjeta Bosni i Hercegovini, izaslanstvo Ministarstva pravosuđa Francuske predvođeno Anthonyem Manwaringom, izaslanikom za europske i međunarodne poslove pri Ministarstvu pravosuđa Francuske, posjetilo je Ministarstvo pravde BiH gdje su se sastali s ministrom Davorom Bunozom.

Gosti su se zanimali za stanje vladavine prava u našoj zemlji, za reformu pravosuđa i zakone na kojima se radi na tom planu u Ministartsvu pravde BiH, kao i za mogućnosti suradnje zemalja Balkana kroz projekt EU4Justice.

Ministar Bunoza upoznao je francusko izaslanstvo s donesenim Izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u koje su vezane za integritet nositelja pravosudnih dužnosti, kao i s tim da se radi na izradi potpuno novoga Zakona o VSTV-u. Također, u suradnji s nižim razinama vlasti, u tijeku je i izrada Strategije za reformu sektora pravde. Istaknuo je problem dugotrajnoga rješavanja sudskih predmeta, te neučinkovitosti ovršnoga postupka. S tim  u vezi, ministar Bunoza naglasio je važnosti potpunog digitaliziranja pravosudnih institucija i javne uprave što bi pridonijelo njihovoj većoj transparentnosti i učinkovitosti u radu.

Anthony Manwaring podsjetio je da je Europska unija jedinstvena po tome što je sačinjavaju pravni sustavi od kojih svaki ima svoje specifičnosti, ali koji se okupljaju oko vladavine prava i zajedničkih standarda. Naglasio je da ove vrijednosti trebaju ostati polazna točka za izradu svih pravnih rješenja. 

Gospodin Manwaring iskazao je podršku u daljnjim naporima Ministarstvu pravde BiH i ministru Bunozi na izradi reformskih zakonskih rješenja, te ponudio pomoć i suradnju kroz različite projekte.

4 FOTO GALERIJA