Vijesti

Međunarodni Program partnerstva za otvorenu vlast na lokalnom nivou

17.10.2023

Vijeće Evrope je obavijestilo Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine da je u okviru projektnih aktivnosti, Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope odlučio pružiti stručnu podršku lokalnim zajednicama iz Bosne i Hercegovine koje iskažu interes da apliciraju za međunarodni Program partnerstva za otvorenu vlast na lokalnom nivou.

Prijave za program su otvorene do 12.1.2024. godine i podrazumijevaju nekoliko faza u apliciranju, a budući da do sada niti jedna lokalna zajednica iz Bosne i Hercegovine nije učestvovala, program će selektovati 50 najuspješnijih iz cijelog svijeta.

U tu svrhu, pripremljena je kratka anketa koju je potrebno da ispune lokalne zajednice koje su zainteresovane za ovaj program i to najkasnije do 13.11.2023. godine do 12 sati.  

Anketa i aktivnost se realiziraju uz podršku dva saveza općina i gradova u Bosni i Hercegovini, a anketa je dostupna na sljedećem linku i otvorena je za sve općine/gradove u Bosni i Hercegovini koji su zainteresovani da učestvuju u programu: https://forms.gle/9dKkx7c9t4UEGQUz9

Napomena: Anketa se ispunjava na engleskom jeziku, jer je i cijeli program na engleskom jeziku. Zainteresovane lokalne zajednice trebaju imati kompetencije za rad na engleskom jeziku ukoliko žele u potpunosti učestvovati u programu. Na osnovu ankete i procjene prethodnog angažmana u oblasti programa, Savjet Evrope će izabrati do osam lokalnih zajednica iz Bosne i Hercegovine koje će dobiti stručnu podršku u pripremi aplikacije.

Informativna sesija, u organizaciji Savjeta Evrope, na kojoj će biti više govora o programu će se održati online u petak, 10.11.2023. godine, u periodu od 10:00 do 12:30 sati.

Tijekom ove sesije učesnici će moći adresirati pitanja predstavnicima programa, čuti iskustva drugih zajednica iz regiona koje su dijelom programa, te o partnerstvu za otvorenu vlast na nivou Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj će biti moguće pratiti i na lokalnim jezicima jer će biti obezbijeđen prevod, dok je sva ostala korespondencija vezana za program, na engleskom jeziku, jednom od službenih jezika programa.

Program sesije i ZOOM link će biti naknadno podijeljeni, a osnovne infomacije o programu mogu se pronaći na linku