Vijesti

Ministar Bunoza na konferenciji TI: Bez kvalitetne javne uprave nema funkcionalne države

30.11.2023


Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH), u suradnji s Uredom koordinatora za reformu javne uprave (PARCO) i uz podršku Švedske, organizirao je konferenciju pod nazivom: „Dva desetljeća reforme javne uprave u BiH – (ne)naučene lekcije“.

Jedan od uvodničara na konferenciji bio je Davor Bunoza, ministar pravde BiH koji je istaknuo kako je prioritetna zadaća naše zemlje na putu prema eurointegracijama reformirati javnu upravu. Kazao je kako je to izazovna zadaća imajući u vidu specifičnu ustavnu strukturu BiH i organiziranost njezine uprave, te da i to mogu biti razlozi zašto je malo toga učinjeno na reformama u prethodnom razdoblju. Najavio je kako će se uskoro pred Vijećem ministara BiH naći izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, te kako je neminovno da se krene u digitalizaciju javne uprave. „Naš cilj je moderna, učinkovita, transparentna, depolitizirana i uslužna javna uprava koja će služiti svakom pojedincu jer bez kvalitetne javne uprave nema funkcionalne države“ – zaključio je ministar Bunoza. 

Uz Ministra Bunozu, uvodničari na konferenciji bili su i: Helena Lagerlöf, veleposlanica Švedske u BiH, Adebayo Babajide, zamjenik voditelja Izaslanstva EU u BiH i Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Upravnog odbota TI BiH.

Nakon dva desetljeća od početka procesa reforme javne uprave u BiH, prema ocjeni Europske komisije, zemlja se i dalje nalazi u početnoj fazi reforme. Prema nalazima SIGMA u svim oblastima reforme prema načelima javne administracije, BiH zaostaje za regionalnim prosjekom zemalja Zapadnog Balkana – navode iz TI-a.

Konferencija će poslužiti kao platforma za sumiranje i analiziranje (ne)naučenih lekcija kao mogućih putokaza u predstojećim reformskim izazovima.

4 FOTO GALERIJA