Vijesti

Sastanak Bunoza – Edtstadler: Austrija je snažni zagovaratelj pristupanja BiH Europskoj uniji

30.11.2023

Ministar pravde BiH Davor Bunoza sastao se s Karoline Edtstadler, saveznom ministricom Republike Austrije za EU i ustavna pitanja, a teme razgovora bile su proširenje Europske unije i zadaće koje BiH treba ispuniti kako bi otvorila pristupne pregovore.

Ministar Bunoza istaknuo je kako su Ministarstvo pravde BiH i ukupno Vijeće ministara BiH snažno fokusirani na europski put Bosne i Hercegovine, kao i na reforme koje su sastavni dio tog procesa. S tim u vezi, upoznao je ministricu Edtstadler sa zakonima koji su do sada usvojeni, te o onima koji su u pripremi i uskoro će se naći u proceduri. „Svjesni smo da je naša zadaća ispuniti uvjete koje je pred nas postavila EU i provesti reformu pravosuđa, ali za BiH bi od velikog značaja bilo da otvorimo pregovore što prije“ – kazao je ministar Bunoza.

Ministrica Edtstadler naglasila je kako je Austrija snažni zagovaratelj  proširenja Europske unije na zemlje Zapadnog Balkana pa samim tim i na BiH. „Austrija je prijatelj Bosne i Hercegovine i to je konstanta, ali su nam potrebni argumenti s vaše strane kako bismo mogli i dalje podržati to stajalište. Zato je jako važno da nastavite s provedbom reformi“ – istaknula je ministrica Edtstadler. Zaključila je da će Austrija nastaviti pozorno pratiti usvajanje zakona i reformske procese koji se odvijaju u BiH.  

6 FOTO GALERIJA