Vijesti

Sastanak Bunoza – Makovec - Sattler: podrška u radu na europskim zakonima

5.12.2023

Ministar pravde BiH Davor Bunoza sastao se u svom uredu u Sarajevu sa Markom Makovecom, zamjenikom direktora Europske službe za vanjske poslove (EEAS) i direktorom za zemlje Zapadne Europe, Zapadnog Balkana, Tursku i Veliku Britaniju, te s Johannom Sattlerom, voditeljem Delegacije EU BiH i posebnim predstavnikom EU u BiH. Na sastanku je razgovarano o europskom putu Bosne i Hercegovine i zakonima koji su u nadležnosti Ministarstva pravde BiH, a koje je nužno usvojiti kako bi pregovori o pristupanju bili otvoreni.

Gospodin Makovec pohvalio je dosadašnje napore Ministarstva pravde BiH i ukupno Vijeća ministara BiH na usvajanju važnih zakona, te istaknuo kako je na reformiskim procesima u proteklih desetak mjeseci napravljenjo niz pozitivnih koraka. Kazao je kako je Europska unija spremna izdvojiti značajna financijska sredstva i uložiti ih u zemlje regije, a da bi to u BiH bilo ostvareno, naglasio je, mora se još dodatno osnažiti vladavina prava u zemlji.

Ministar Bunoza upoznao je gospodina Makoveca s usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, te sa Zakonom o sudovima i Zakonom o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH koji bi se uskoro trebali naći

pred Vijećem ministara BiH. Razgovarano je i o Memorandumu o suradnji  između Ministarstva pravde BiH  i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu za dostavljanje podataka iz osuđujućih presuda.

Gospodin Makovec uputio je poziv ministru Bunozi za posjet Bruxellesu i susret s najvišim dužnosnicima europske administracije.

 

5 FOTO GALERIJA