Vijesti

Ministar Bunoza s veleposlanikom Nizozemske razgovarao o europskom putu BiH

6.12.2023

U nastupnom posjetu Ministarstvu pravde BiH boravio je Henk von den Dool, veleposlanik Kraljevine Nizozemske gdje se sastao s ministrom Davorom Bunozom. Tema otvorenog razgovora među sugovornicima bila je ispunjavanje uvjeta i otvaranje pristupnih pregovora BiH s Europskom unijom.

Veleposlanik Dool kazao je kako je u javnosti prikazano da se Nizozemska protivi otvaranju pristupnih pregovora s BiH , što je po njemu – kako je naveo – netočna formulacija. Istaknuo je kako Nizozemska samo želi od BiH da ispuni svih 14 postavljenih prioriteta kako bi pregovori mogli otpočeti. Naglasio je i to kako Nizozemska na svaku zemlju kandidata za pristupanje gleda pojedinačno i prati napravljene konkretne korake, pa da tako i od BiH očekuje da ispuni sve postavljene zadaće.

Ministar Bunoza upoznao je veleposlanika Doola s dosada usvojenim zakonima, posebice s izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, a naveo je i kako bi se u proceduri usakoro trebali naći Zakon o sudu BiH i izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa u institucijama BiH. Također, naveo je da bi uskoro trebao biti potpisan Memorandum o preuzimanju Haške kaznene evidencije s Međunarodnim rezidualnim mehanizmom u Hagu, te da se radi i na reformi javne uprave i izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi na razini institucija BiH. Ministar je istaknuo kako je u BiH pokrenuta ukupna reforma pravosuđa i kako očekuje da zemlje Europske unije, a među njima i Nizozemska, vide i podrže napore koji su uloženi na podizanju stupnja vladavine prava u zemlji. Naglasio je kako Bosni i Hercegovini treba snažna podrška iz EU da bi nastavila s reformama koje će u konačnici dovesti do boljih općih prilika i stanja u zemlji.

Veleposlanik Dool je kazao kako će Nizozemska nastaviti pružati svoju podršku BiH posebno na polju ekonomije, civilnog društva i vladavine prava. 

 

4 FOTO GALERIJA