Vijesti

Zamjenik ministra pravde Mahmuzić učestvovao na konferenciji „20 godina od usvajanja Zakona o slobodi vjere“

20.2.2024

U organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Komisije za slobodu vjere u Sarajevu je održana konferencija o temi: „20 godina od usvajanja Zakona o slobodi vjere 2004 – 2024“ u čijem je radu učestvovao i  pozdravni govor održao zamjenik ministra pravde BiH Elvir Mahmuzić.

Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH donesen je 2004. godine i njime su propisana prava vjerskih zajednica, pravni status crkava i vjerskih zajednica, te je zabranjen svaki oblik diskriminacije protiv bilo koje vjerske zajednice, čime su stvoreni uslovi za slobodu ispovjedanja vjere. Na konferenciji je kazano kako je ugovor između BiH i Svete stolice ratifikovan 2007. godine, a između BiH i Srpske pravoslavne crkve 2008. godine, te da je krajnje vrijeme da takav ugovor bude potpisan i između države i Islamske zajednice u BiH.

„Neodloživa životna okupacija čovjeka mora biti spremnost da stoji permanentno uz poštivanje sloboda i ljudskih prava. Bez želje da budem pogrešno shvaćen, moram reći da za funkcionalno izgrađenog čovjeka ne bi trebalo postojati 'stvarno pravo' da bude indiferentan prema pojmu slobode, čovjek mora imati obavezu da je na braniku poštivanja i borbe za slobodu i ljuska prava“ – kazao je u uvodnom govoru zamjenik ministra pravde BiH   Mahmuzić. On je, uz ostalo, istaknuo da država ne smije nikada zaboraviti fundamentalnu važnost vjerskih zajednica, te da mora biti uvijek spremna na razborit način shvatiti i omogućiti uzajamni napredak vjerskih zajednica i njihovih sljedbenika/vjernika. „Države u konačnici postoje zbog građana, a neupitna je opredjeljenost i odanost građana Bosne i Hercegovine vjerskim zajednicama. Takva simbioza mora biti stavljena u srž države BiH jer kao takva je potpuno spremna za sve što je očekuje na putevima održivosti i prosperiteta. „ – kazao je zamjenik Mahmuzić.

Uz Elvira Mahmuzića, zamjenika ministra pravde BiH, učesnicima konferencije pozdravnim govorima obratili su se i: Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Jakob Finci, predsjednik Međureligijskoga vijeća BiH i Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Na konferenciji je govoreno o izazovima i dostignućima Zakona o slobodi vjere, te o poslijeratnoj međureligijskoj suradnji u BiH koja je i potakla usvajanje tog zakona. Također, istaknuta je i važnost sporazuma vjerskih zajednica sa državom Bosnom i Hercegovinom.

Konferencija je okupila predstavnike državnih institucija, vjerskih zajednica i diplomastkog kora u BiH, te univerzitetske profesore, studente i zainteresiranu javnost za ova pitanja. 

4 FOTO GALERIJA