Vijesti

Sedmi sastanak Radne skupine za izradu Nacrta zakona o VSTV-u BIH

14.3.2024

U organizaciji Ministarstva pravde BIH i uz podršku Veleposlanstva SAD-a u BiH, u Mostaru je održan trodnevni 7. sastanak Radne skupine za pripremu Nacrta zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH. Pored članova Radne skupine, prvi dan sastanka nazočili su predstavnici ODIHR koji su izradili prezentaciju o temi: „Preporuke o neovisnosti i odgovornosti pravosuđa“ (Varšavske preporuke).

Drugoga dana sastanku je nazočio expert USAID-a Marin Mrčela (online) a radi pomoći Radnoj skupini u vezi usuglašavanja i finaliziranja ključnih odredbi novog Nacrta zakona o VSTV-u BIH, poput sastava VSTV-a i gubitka sposobnosti za vršenje dužnosti, a s ciljem unapređenja neovisnosti pravosuđa i jačanje vladavine prava.

Ministarstvo pravde BIH je nositelj aktivnosti u izradi Nacrta zakona o VSTV-u, a nakon što su u drugoj polovici prošle godine usvojene djelomične izmjene i dopune ovoga zakona, sada se radi na potpuno novom zakonskom rješenju. Prošlogodišnje izmjene odnosile su se na integritet nositelja pravosudnih dužnosti i te izmjene bit će ugrađene u novi Zakon o VSTV-u koji bi treba bi biti donesen do kraja ove godine.

Uz Željka Boguta, tajnika Ministarstva i predsjednika Radne skupine, sastanku su, osim predstavnika Ministarstva pravde BIH nazočili i predstavnici: Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BIH, entitetskih ministarstava pravde, Pravosudnog povjerenstva Brčko Distrikta BIH, Direkcije za europske integracije, te predstavnici međunarodne zajednice: Ureda EU u BiH, OESS-a, ODIHR-a, OHR-a, Veleposlanstva SAD-a, USAID-a i Veleposlanstva Nizozemske.

5 FOTO GALERIJA