Vijesti

Održana prva radionica za predstavnike organizacija civilnog društva na temu “Stvarno vlasništvo”

14.3.2024

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je uz tehničku asistenciju projekta EU 4 Civil Society, 13.03.2024.godine u Banja Luci, održalo prvu u nizu radionica za predstavnike organizacija civilnog društva u BiH na temu “Stvarno vlasništvo” borba protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Održavanjem ove radionice započeta je realizacija mjere Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine iz Drugog Akcijskog plana Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za provedbu Inicijative "Partnerstvo za otvorenu vlast (OGP)" 2022. – 2024.godine.

Očekuje se da će se nakon ovih radionica, koje su planirane da se održe i u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine, podići svijest organizacija civilnog društva o pitanju stvarnog vlasništva, značaju stvarnog vlasništva za nevladin sektor i značaju uspostavljanja regist(a)ra stvarnih vlasnika, kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri smanjio rizik od pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti“.

Inicijativa "Partnerstvo za otvorenu vlast" predstavlja globalnu inicijativu koja je nastala 2011. godine kao rezultat stvaranja jedinstvenog partnerstva između čelnika vlada i predstavnika civilnog društva, s ciljem promoviranja transparentnih, participativnih, inkluzivnih i odgovornih vlada i istog takvog upravljanja, a kojoj se  Bosna i Hercegovina zvanično pridružila 2014. godine, te se kao i ostale države članice  obavezala na aktivno sudjelovanje u područjima politika OGP-a kao sto su: inkluzija, anti-korupcija i integritet, digitalno upravljanje, građanski prostor, pravda, otvoreni parlamenti i sl. 

3 FOTO GALERIJA