Vijesti

Ministar Bunoza o poboljšanju stanja u pravosuđu na sastanku dužnosnika na ministarskoj razini

18.3.2024

U organizaciji Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH i u suradnji sa strateškim partnerom Veleposlanstvom Kraljevine Švedske u BiH, sudskom administracijom Kraljevine Švedske i Švedskom agencijom za ovrhu, održan je sastanak predstavnika VSTV-a s ministrima pravde sa svih razina vlasti, na kojem su, između ostalih sudjelovali ministar pravde BiH Davor Bunoza i entitetski ministri pravde Vedran Škobić i Miloš Bukejlović.

Sastanak je nastavak kontinuirane suradnje između izvršne vlasti i VSTV-a, a razgovarano je o unapređenju poslovnih procesa u sudovima kroz reorganiziranje njihova rada i ljudskih resursa, potom o inicijativi za reformiranje postupka žalbi u parničnom postupku, kao i o poboljšanju postupka ovrhe. Na sastanku je istaknuto kako su ovo ključne stavke koje je nužno unaprijediti kako bi rad sudova bio učinkovitiji, a što je važna zadaća ukupne reforme pravosuđa u BiH. S tim u vezi kazano je kako ministarstva pravde moraju napraviti adekvatne izmjene i dopune zakona i podzakonskih akata koji će omogućiti potpunu provedbu predloženih rješenja.

Govoreći o navedenim temama, ministar Bunoza istaknuo je kako je, uz ostalo, nužno provesti proces potpune digitalizacije pravosudnih institucijam što se otpočelo uvođenjem CMS sustava, ali nije u potpunosti dovršeno, gdje je posebno važna suradnja Ministarstva i VSTV-a. Također je kao pozitivnu činjenicu istaknuo kako će se već sutra na sjednici Vijeća ministara BiH naći Nacrt zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH kojim će biti povećane naknade stručnoga osoblja, te uvedene naknade za dežurstva i pripravost. Naglasio je kako su u planu rada Ministarstva pravde BiH za ovu godinu planirane izmjene i dopune Zakona o ovršnomn postupku gdje će se svakako uključiti mišljenja i sugestije VSTV-a.

Uz ministre pravde i predstavnike VSTV-a, sastanku je nazočila i veleposlanica Kraljevine Švedske u BiH Johanna Strömquist, te predstavnici Švedske agencije za ovrhu koji su predstavili pozitivne prakse njihove sudske administracije. Inače, brojnim programima i donacijama Švedska sudjeluje u unapređenju bh. pravosuđa. 

 

5 FOTO GALERIJA