Vijesti

Bunoza – Ovey: BiH provodi presude Europskog suda za ljudska prava

26.3.2024

Ministar pravde BiH Davor Bunoza, predstojnica njegova ureda Ivana Zovko - Planinić i savjetnik predsjedateljice Vijeća ministara BiH Niko Duvnjak održali su danas sastanak s Clare Ovey, šeficom Odjela za izvršenje presuda Europskog suda za ljudska prava, Direkcije za ljudska prava Generalnog direktorata za ljudska prava i vladavinu prava (DGI) Vijeća Europe i njezinim suradnicima.

Gospođa Ovey kazala je kako je Bosna i Hercegovina ispunila 81 posto presuda koje je donio Europski sud za ljudska prava što je svrstava u red uspješnijih zemalja po provedbi presuda tog suda. Međutim, još 33 presude nisu izvršene, a jedna među važnijim je presuda Sejdić – Finci i skupina presuda koje su vezane za diskriminaciju u izbornom procesu. Gospođa Ovey kazala je kako se na provedbu tih presuda čeka već dulje vremensko razdoblje te da Odbor ministara Vijeća Europe očekuje da do lipnja ove godine, kada je novi sastanak tog odbora, BiH nešto konkretno učini.

Ministar Bunoza upoznao je gospođu Ovey da je na posljednjoj sjednici Vijeće ministara BiH usvojilo dopune Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudbenim i tužiteljskim institucijama na razini BiH, kojim se ispunjava još jedna presuda Europskog suda za ljudska prava. Kazao je i to kako su izmjenen i dopune Izbornoga zakona BiH trenutačno na javnim konzultacijama i u fazi prikupljanjua mišljenja. Istaknuo je kako su nužni politički dogovor i kompromis kako bi i to pitanje bilo riješeno, a što je i jedna od zadaća koje su pred BiH postavljene za otvaranje pregovora o pristupanju EU.

4 FOTO GALERIJA