Vijesti

Ministarstvo pravde BiH organiziralo radionice za predstavnike civilnoga društva u Brčkom, Sarajevu i Mostaru

2.4.2024

Pitanje „Stvarnog vlasništva“ jedno je od veoma važnih u kontekstu borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, a naročito je aktualno u kontekstu eurointegracijskog puta Bosne i Hercegovine. Podizanje svijesti i upoznavanje civilnog društva s ovom tematikom od iznimnog je značaja, s obzirom na to da je, prema izvještajima Europske komisije, FATF-a, MONEYVALL-a, kao i prema analizama Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, nevladin sektor naročito izložen riziku ranjivosti od pranja novca (i financiranja teroristickih aktivnosti). Obveze Bosne i Hercegovine koje proizilaze iz eurointegracijskog puta odnose se, između ostalog i na uspostavljanje regist(a)ra stvarnih vlasnika. 

Općenito, u okviru organizacija civilnog društva, tj. nevladinog sektora, postoji nedovoljna svijest i znanje o ovom pitanju, kao i rizicima kojima nevladine organizacije mogu u tom kontekstu biti izložene. Radionice za organizacije civilnog društva okupile su predstavnike lokalnih organizacija civilnog društva, s ciljem njihova upoznavanja s institutom stvarnog vlasništva i mogućim rizicima za organizacije civilnog društva u ovoj oblasti.

Održane četiri radionice realizacija su mjera Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine iz Drugog Akcijskog plana za provedbu Inicijative "Partnerstvo za otvorenu vlast" (OGP). Inače, Inicijativa "Partnerstvo za otvorenu vlast" predstavlja globalnu inicijativu koja je nastala 2011. godine kao rezultat stvaranja jedinstvenog partnerstva između čelnika vlada i predstavnika civilnog drustva s ciljem promoviranja transparentnih, participativnih, inkluzivnih i odgovornih vlada i istog takvog upravljanja. 

Bosna i Hercegovina se službeno pridružila Inicijativi 2014. godine - prije 10 godina, čime se obvezala da će aktivno sudjelovati u područjima politika OGP-a kao sto su: inkluzija, borba protiv korupcije i integritet, digitalno upravljanje, građanski prostor, pravda, otvoreni parlamenti i sl. S tim u vezi, u tijeku je provedba Drugog Akcijskog plana Vijeća ministara BiH za provedbu Inicijative "Partnerstvo za otvorenu vlast", u okviru kojeg je predviđena ova mjera.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine ovu mjeru realizira uz tehničku pomoć projekta EU4CivilSociety ("EU za civilno društvo"). Mjerom je planirano ukupno osam radionica, od kojih je prvi set od četiri radionice započeo 12. ožujka, kada je održana prva radionica u Banja Luci, druga radionica održana je u Brčkom 29. ožujka, treća 1. travnja u Sarajevu, te četvrta  2. travnja u Mostaru. Drugi set - preostale četiri radionice – bit će održane u narednom razdoblju i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

Vođa projekta „EU za civilno društvo“ (EU4CS) Igor Stojanović rekao je da je cilj ovog projekta podrška izgradnji kapaciteta državnih institucija, u ovom slučaju Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, da unaprijede saradnju s organizacijama civilnog društva u procesu kreiranja politika i donošenja odluka u Bosni i Hercegovini.

5 FOTO GALERIJA