Vijesti

Održan sastanak Radne skupine za reformu javne uprave između BiH i EU

16.4.2024

U Sarajevu je održan sedmi sastanak Radne skupine za reformu javne uprave između Europske unije i Bosne i Hercegovine kojega je otvorio Davor Bunoza, ministar pravde BiH, a sastankom je kopredjedavao Željko Bogut, tajnik Ministarstva. Sa strane EU sastankom je kopredsjedavala Barbara Jesus – Gimeno, a u njegovom radu sudjelovali su predstavnici Europske komisije, entitetskih ministarstava pravde, državnog i entitetskih ministarstava financija, čelnici Direkcije za europske integracije, predstavnici Ureda za reformu javne uprave, te Brčko Distrikta.

Ministar Bunoza istaknuo je u svom uvodonom govoru kako je BiH u ožujku ove godine napravila krupan korak u procesu pristupanja Europskoj uniji otvaranjem pristupnih pregovora, te kako je u izvještaju o napretku istaknuto da su važne zadaće napravljene upravo na pitanju reforme javne uprave usvajanjem Zakona o slobodi pristupa informacijama na razini institucija BiH, Zakona o sprječavanju sukoba interesa na razini institucija BiH i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi. „Osobito me raduje što smo u izradi ovih zakonskih rješenja imali jako dobru suradnju s predstavnicima EU delegacije, SIGMA stručnjacima, da smo u BiH međusobno surađivali i da su svi dali značajan doprinos da ovi zakoni budu uslađeni s pravnom stečevinom Europske unije. Međutim, pred nama su i dalje brojne reforme: ekonomske, pravosudne i političke, borba protiv pranja novca i korupcije, usklađivanje naših propisa s pravnom stečevinom EU i brojne druge“ – kazao je ministar Bunoza i naglasio da te reforme mogu biti provedene samo ako imamo profesionalnu, učinkoviti, transparentnu i odgovornu javnu upravu koja služi građanima.

Na sastanku s predstavnicima Europske komisije razgovarano je upravo o učinkovitoj javnoj upravi, upravljanju javnim financijama, izgradnji profesionalne državne službe i usklađivanju zakonodavstva o državnoj službi na različitim razinama vlasti.

„Ono što Euroska komisija očekuje od BiH jest da budu revidirani akcijski planovi na svim razinama vlasti kad je u pitanju reforma javne uprave za razdoblje 2023. – 2027. godina, te da se u tim planovima utvrde jasni ciljevi i  rokovi za provedbu reformskih procesa i mjera“ – kazao je Željko Bogut, tajnik Ministarstva pravde BiH i dodao kako je važno unaprijediti i financijski okvir, to jest da se izdvoje veća sredstva za reformu javne uprave, njezinu održivost i osnaživanje kapaciteta svih koordinatora koji se bave pitanjem reforme javne uprave.

Tajnik Bogut podsjetio je kako je utemeljeno koordinacijsko tijelo za reformu javne uprave na čijem je čelu predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a u čijem radu sudjeluju entitetski premijeri i gradonačelnik Brčko Distrikta, te po potrebi ministri sa svih razina vlasti i predstavnici drugi institucija. Istaknuo je kako pred tim timom sada stoje brojne zadaće i reforme koje koordinirano trebaju biti provedene.

Predstavnici Europske komisije pohvalili su napore koje je BiH do sada učinila i  kazali kako očekuju nastavak reformskih procesa, te da su spremni pružiti svoju punu pomoć.   

 

5 FOTO GALERIJA