Vijesti

Ministar Bunoza sa specijalnim izvjestiteljem UN-a za prava na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja

17.4.2024

U okviru svog posjeta Bosni i Hercegovini Clĕment Nyaletsossi Voule, specijalni izvestitelj Ujedinjenih naroda za prava na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja posjetio je Ministarstvo pravde BiH gdje se sastao s ministrom Davorom Bunozom.

Specijalni izvestitelj posebno se zanimao za bh. pravni okvir koji garantira ostvarivanje prava na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja, te za zakonska i praktična ograničenja ostvarivanja prava na slobodu mirnog okupljanja. Također, zanimao se i za prava članova sindikata, njihova organiziranja, aktivnosti, prava na štrajk i kolektivno pregovaranje. U fokusu zanimanja bilo je i pitanje mogućnosti osnivanja i funkcioniranje udruga, njihova registriranja pristupanja financijskim sredstvima i obavljanja aktivnosti u povoljnom okruženju. 

Ministar Bunoza pojasnio je gostu složenost uređenja Bosne i Hercegovine i pitanja donošenje državnih, etitetskih i županijskih zakona, te da Ministarstvo pravde BiH ima koordinirajuću ulogu u harmoniziranju zakonskih propisa. Vezano za sindikalno organiziranje, istaknuo je kako su na državnoj razini napravljeni pomaci na otvaranju proces pregovaranja o kolektivnom ugovoru za zaposlene u institucijama BiH, te da je potrebno taj proces ubrzati. Što se tiče teme registriranja udruga pojasnio je kako Ministarstvo pravde BiH vodi registar udruga i zaklada te da na tom planu nema problema.   

 

4 FOTO GALERIJA