Vijesti

Travnik i Modriča prve općine u Bosni i Hercegovini koje su se priključile Globalnoj Inicijativi „Partnerstvo za otvorenu vlast“

17.4.2024

Bosna i Hercegovina članica je globalne inicijative „Partnerstvo za otvorenu vlast“ (OGP) od 2014. godine.

OGP je 2016. godine pokrenuo „Pilot program subnacionalnih vlada”. Ovom odlukom prepoznato je da se mnoge inovacije i reforme otvorene vlade odvijaju na lokalnoj razini gdje se vlade mogu izravnije uključiti u rad s građanima i gdje se pružaju mnoge ključne javne usluge. Pilot program se sastojao od 15 "pionirskih" podnacionalnih vlada koje su potpisale Podnacionalnu deklaraciju otvorene vlade i predale svoje prve akcijske planove (AP) na Pariškom globalnom OGP summitu u prosincu 2016. godine koji su se provodili tijekom 2017. godine.

Nakon snažnih ranih rezultata pilot razdoblja između 2016. i 2017. godine, Upravni odbor OGP-a odobrio je proširenje subnacionalnog pilot programa, koji će ubuduće biti poznat kao OGP lokalni program, a nastavit će davati prioritet sudjelovanju raznolikog niza entiteta, kao što su općine, lokalne uprave, regije, pokrajine itd.

U 2023. godini, Inicijativa je raspisala novi poziv za lokalne uprave. Od 138 prijavljenih, 55 lokalnih jurisdikcija dobilo je priliku pridružiti se mreži gradonačelnika, guvernera i drugih čelnika vlada koji rade s građanima i organizacijama civilnog društva na provedbi akcijskih planova, prilagođenih njihovom lokalnom kontekstu, kako bi poboljšali svoje zajednice koje koriste otvorene pristupe vlasti.

Od šest lokalnih jurisdikcija iz Bosne i Hercegovine koje su aplicirale za članstvo u OGP Local, po prvi put u povijesti OGP Local, pridružile su se dvije lokalne jurisdikcije iz Bosne i Hercegovine – Travnik i Modriča.

Za više informacija o OGP Inicijativi i punoj listi novopridruženih lokalnih jurisdikcija posjetite https://www.opengovpartnership.org/news/55-local-governments-join-international-partnership-on-open-government/.