Vijesti

Ministar Bunoza na konferenciji TI o borbi protiv korupcije

23.4.2024

Transparency International u BiH (TI BiH) organizirao je konferenciju: „Predstavljanje Studije sustava nacionalnog integriteta (NIS): Jačanje otpornosti na korupciju“ u čijem je radu, na panelu o temi „Politički integritet – nositelj reformi“, sudjelovao i Davor Bunoza, ministar pravde BiH.

Na konferenciji je predstavljena Procjena sustava nacionalnog integriteta (NIS) za 2023. godinu koja ispituje integritet, odgvornost i ulogu 15 ključnih oblasti poput pravosuđa, zakonodavne i izvršne vlasti, civilnog društva, javnog sektora i ostlih sustava upravljanja u zemlji koji predstavljaju svojevrsne stupove borbe protiv korupcije.

Ministar Bunoza u svom se govoru osvrnuo na zakonska rješenja koja su u Ministarstvu pravde BiH donesena u proteklih godinu dana i istaknuo da su ti zakoni bili važan, ako ne i najvažniji dio pozitivne slike za dobivanje zelenoga svjetla Europske unije za otvaranje pristupnih pregovora s BiH. Naglasio je da je usvajanja izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u bilo ključno za početak reforme pravosuđa, a da donošenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa u intitucijama BiH označava početak reforme javne uprave.

Uz ministra Bunozu panelisti su bili i: Ermina Salkičević-Dizdarević i Safet Kešo, članovi Povjerenstva za borbu protiv korupcije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH, Nenad Simović, rezidentni državni direktor NDI za BiH i Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala u BiH.

Konferenciji su nazočili predstavnici institucija sa svih razina vlasti, pravosuđa, regulatornih i agencija za provedbu zakona, predstavnici diplomatskog kora, međunarodnih i regionalnih organizacija i inicijativa koje djeluju u BiH, te organizacija civilnog društva i medija.

5 FOTO GALERIJA