Vijesti

Ministar Bunoza izlagao na konferenciji „MoStart 2024“ u Mostaru o digitalizaciji javne uprave

24.4.2024

Na Sveučilištu u Mostaru svečano je otvorena trodnevna Međunarodna konferencija o digitalnoj transformaciji u obrazovanju i primjenama umjetne inteligencije „MoStart 2024“. Na panelu „Pravo i tehnologija“ raspravljano je o tomu kako digitalizacija može doprinijeti poboljšanju gospodarskog okruženja u Bosni i Hercegovini, a jedan od izlagača bio je i ministar pravde BiH Davor Bunoza.

On je kazao kako je Ministarstvo pravde BiH u ovoj godini donijelo tri reformska zakona kojima je cilj otvaranje i transparentan rad javne uprave. Riječ je o Zakonu o slobodi pristupa informacijama na razini institucija BiH, Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi i Zakonu o sprječavanju sukoba interesa na razini institucija BiH. Usvajanje tih zakona, istaknuo je, bila je važna poluga za dobivanje kandidatskog statusa BiH u ožujku ove godine za pristupanje EU.

Ministar Bunoza je podsjetio kako je BiH prva zemlja u regiji koja je još 2006. godine donijela Zakon o elektronskom potpisu, kao i na to da je u to vrijeme otpočelo i uvođenje CMS sustava u pravosudne institucije. Ali, naglasio je, od tada do danas je sve stalo i malo je učinjeno na pitanju digitaliziranja, te sada BiH u značajnoj mjeri zaostaje za drugim zemljama na tom planu. „Dobivanjem kandidatskog statusa dobili smo jedan novi, snažan vjetar u leđa i mislim da je konačno  vrijeme da ponovno pokrenemo i u potpunosti digitaliziramo naše institucije, javnu upravu i pravosudna tijela“ – kazao je ministar Bunoza. Uz to, podcrtao je, jako je važno harmonizirati zakonska rješenja između države, entiteta i županija, što je jedna od zadaća reforme pravosuđa, te osigurati stabilne političke prilike u zemlji kako bi se dobila financijska sredstva iz europskih fondova.   

Uz ministra Bunozu, panelisti su bili i Vedran Škobić, federalni ministar pravde, Almir Badnjević, ravnatelj IDDEEA-e, Darko Kasap, koordinator za reformu javne uprave i odvjetnik Nikica Bubalo.

 

5 FOTO GALERIJA