Vijesti

MINISTAR GRUBEŠA U ZAGREBU SE SASTAO S HRVATSKIM MINISTROM PRAVOSUĐA BOŠNJAKOVIĆEM

15.6.2018

Ministar pravde BiH Josip Grubeša sastao se u Zagrebu s Draženom Bošnjakoviće, ministrom pravosuđa Republike Hrvatske.

"Raspravili smo brojna otvorena pitanja koja postoje između naša dva sistema i ministarstava, a posebno su nam zanimljiva ona vezana uz funkcionisanje važnih sporazuma, prvenstveno sporazuma o izručivanju vlastitih državljana, vezanog uz kaznena djela organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca", rekao je Bošnjaković nakon susreta. "Mi se danas nismo susreli isključivo radi predmeta koji javnost najviše zanima, a to je izručenje Zdravka Mamića, ali ono definitivno potpada pod ovaj sporazum", istakao je hrvatski ministar. 

Naglasio je kako ta procedura ide svojim tokom i kako je Bosna i Hercegovina zaprimila tjeralicu. "Nakon što ministarstvo pravosuđa primi svu dokumentaciju suda mi ćemo postaviti zahtjev za izručenjem koji ćemo poslati ministarstvu pravde BiH, a nakon toga odluku o izručenju ili neizručenju donosi sud BiH, a mi kao ministarstva tu nemamo ingerencija", zaključio je Bošnjaković.

Istaknuo je kako ni on ni ministar Grubeša nisu zadovoljni kako taj sporazum "funkcioniše, odnosno ne funkcioniše", no da je on vrlo bitan jer je saradnja svih država u okruženju važna pošto je riječ o kaznenim djelima organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca, područjima u kojima treba zajednički djelovati. 

Ministri su razgovarali o sporazumu za preuzimanje izvršenja kazne zatvora i o sporazumu oko procesuiranja ratnih zločina, obavezujući se da će raditi na poboljšanju postojećih dokumenata i jačanju saradnje.

Jedna od značajnijih tema bila je i pitanje sukcesije, odnosno imovine Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj. "Znamo da je Hrvatska donijela Zakon o upravljanju državnom imovinom, a radi se o imovini koja je uglavnom na vrlo atraktivnim lokacijama. Hrvatska je kao jedno prelazno rješenje donijela zakon da imovina ne propada nego da se da u koncesiju. U BiH se stvorila percepcija da ona ostaje bez svog vlasništva, ali smo danas dobili potvrdu da je ta imovina i dalje aktuelna, te da se radi na tome da se ona vrati pravim vlasnicima“, zaključio je Grubeša. 

Ministar Grubeša je kazao kako je za BiH posebno važna tema državnog zatvora, kojega BiH još službeno nema. Kako bi se uvjerio u funkcioniranje zatvorskog sistema u Hrvatskoj ministar Grubeša je u pratnji hrvatskog državnog sekretara Jure Martinovića posjetio Kanionicu u Lepoglavi

6 FOTO GALERIJA