Vijesti

MINISTAR GRUBEŠA U POSJETI NOVOM ZATVORU U PANČEVU

27.8.2018

Ministar pravde BiH Josip Grubeša, u pratnji Nele Kuburović, ministrice pravde Srbije i Dejana Carevića, direktora Uprave za izvršenje sankcija Ministarstva pravde Srbije, boravio je u posjetu novoizgrađenom Kazneno-popravnom zavodu u Pančevu koji će u funkciju biti stavljen do kraja godine. Taj će zavod moći primiti 500 osoba lišenih slobode, što kapacitetom odgovara Zavodu koji se gradi za osobe zatvorene ili pritvorene od strane Suda BiH u općini Istočna Ilidža. Projekt izgradnje Državnog zatvora u BiH  jedan je od najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji se provodi na razini Bosne i Hercegovine

“Obišao sam zatvoru u Pančevu kako bih se upoznao sa njegovim tehničko-organizacijskim uvjetima jer je i pred nama u BiH stavljanje prvog državnog zatvora u funkciju. Čim se završi postupak tehničkog prijema zatvorskoga kompleksa čeka nas niz koraka, od prijema novog osoblja do popunjavanja zatvora zatvorenicima koji kazne sada služe u zatvorima širom BiH“ - kazao je ministar Grubeša. 

Prilikom gradnje oba zatvora ispunjena su sva evropska zatvorska pravila i standardi, a i Srbija i BiH za izgradnju su koristile kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope.

„Kako su me domaćini upoznali, ovaj zatvor imat će najviši stupanj osiguranja, pokriven je s više od stotinu kamera, te je opremljen s posebnim tehničkim sustavom zaštite, što je slučaj i s državnim zatvorom u BiH. Ova dva zatvora sada su najsuvremeniji na Balkanu i mogu se usporediti s najboljim zatvorima na prostoru Evrope“ – istaknuo je ministar Grubeša.

Kompleks pančevskog zatvora sastoji se od 10 zgrada ukupne površine od 24.000 metara četvornih. Imat će 250 zaposlenih, od kojih će, po uredbi Vlade Srbije, 66 zaposlenika biti preuzeto iz Okružnog zatvora u Pančevu dok će ostali biti primljeni preko natječaja. „Izazov je to sam po sebi jer će najveći broj radnika biti novouposleni koji imaju malo ili nikakvo iskustvo u radu na ovim poslovima, što pravi dodatni pritisak da se obuke adekvatno planiraju i provode“ – naglasio je ministar Grubeša i dodao: „Mi u BiH nemamo mogućnost preuzeti niti jednog zaposlenog iz drugih zatvora jer su oni u entitetskoj nadležnosti. Dakle, naši zaposlenici bit će u potpunosti novouposleni, osim ako se na natječaj ne jave osobe s iskustvom, ali ne računamo na velik broj takvih. Zbog toga nam je od izuzetne važnosti da s kolegama iz Srbije nađemo dobar model obuke kako bismo dobili visokokvalitetno osposobljeno zatvorsko osoblje“ – zaključio je ministar Grubeša.

Tokom susreta u Pančevu zaključeno je kako ministarstva pravde BiH i Srbije imaju dobru saradnju na polju svoga rada.

4 FOTO GALERIJA