Vijesti

KONSULTACIJE ZA PREDNACRT ODLUKE O IZMJENAMA I DOPUNAMA ODLUKE O FORMIRANJU ŽALBENOGA VIJEĆA PRI VIJEĆU MINISTARA BIH

10.9.2018

Na web portalu www.ekonsultacije.gov.ba otvorena je mogućnost konsultacija za Prednacrt odluke o izmjenama i dopunama Odluke o formiranju Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Konsultacije će trajati od 6.9.2018. godine do 21.9.2018. godine.

Značaj donošenje ove Odluke ogleda se prije svega u osiguravanju izvršavanja izvorne institucionalne nadležnosti Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara, čime bi se osigurala optimalna organizacijska  struktura ovog tijela, imajući u vidu da se operativna  samostalnost i neovisnost u radu  Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine između ostalog osigurava i kroz adekvatnu organizacijsku stukturu propisanu osnivačkim aktom, primjerenu stvarnim potrebama rada. 

Kada je u pitanju organizacija rada upravnih tijela, u praksi je uobičajeno da se  tijela, koja raspolažu institucionalnim,  izvornim zakonskim ovlastima kao što je Žalbeno vijeće pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, utemeljuju sukladno obimu poslova, kao posebne organizacijske cjeline kako bi se osiguralo potpuno, racionalno, efikasno i kvalitetno obavljanje poslova vođenja drugostepenog upravnog postupka, čemu treba posvetiti posebnu pažnju.

Zbog nemogućnosti poistovjećivanja sa radom i nadležnostima bilo kojeg drugog tijela, po bilo kojoj osnovi, a posebno za članstvo u upravnim, nadzornim i sličnim tijelima, kao i zbog sistemskog značaja nadležnosti i specifičnosti rada Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine,  predložena je izmjena  Odluke o formiranju Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.