Vijesti

KONSULTACIJE O PRIJEDLOGU ODLUKE O UTVRĐIVANJU MINIMUMA PROCESA RADA ZA VRIJEME TRAJANJA ŠTRAJKA U MINISTARSTVU PRAVDE BIH

19.9.2018

Ministarstvo pravde BiH otvorilo je  konsultacije za Prijedlog odluke o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme trajanja štrajka u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, na web portalu www.ekonsultacije.gov.ba. Iste će trajati od 18. 9. 2018. godine do 3. 10. 2018. godine.

Razlozi za donošenje ove odluke očituju se u sljedećem:

Zakon o štrajku zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“ broj: 41/16), u članku 26. propisuje obavezu donošenja ovakve odluke od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, na temelju ranije dostavljenog prijedloga poslodavca na koji je pribavljena saglasnost sindikata. Također, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 139. sjednici, održanoj 16. 4. 2018. godine, donijelo Zaključak kojim se sve institucije Bosne i Hercegovine zadužuju da pripreme Prijedloge odluke o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme štrajka u svojoj nadležnosti, te ih upute Vijeću ministara Bosne i Hercegovine na donošenje. U cilju poštivanja gore navedene zakonske odredbe i izvršenja Zaključka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je pripremilo prijedlog iste.

Također, prilikom izrade ovog podzakonskog akta, posebna pažnja je posvećena preciznom normiranju pitanja koja se odnose na osiguranje minimuma procesa rada u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine za vrijeme trajanja štrajka, a što do sada nije bilo regulisano.