Vijesti

MINISTAR GRUBEŠA SA PREDSTAVNICIMA KRALJEVINE HOLANDIJE RAZGOVARAO O MIGRANTIMA

22.1.2019

Ministar pravde BiH Josip Grubeša sastao se sa izaslanstvom Kraljevine Holandije koje je predvodio Waren ten Kate, nacionalni tužilac za migrante i trgovinu ljudima, te Monique Mos, specijalna predstavnica nacionalne holandske policije za migrante. Budući se Bosna i Hercegovina nalazi na migrantskoj ruti, goste je zanimalo na koji način se naša zemlja nosi s ilegalnim migracijama, prihvatom i problemima nastalim zbog boravka velikog broja stranaca na prostoru naše zemlje. Informirali su se i o krivičnim djelima koja su počinili migranti i njihovom procesuiranju u BiH.

Na sastanku je istaknuto kako dvije zemlje imaju dobru međusobnu komunikaciju  i razmjenu informacija sukladno potpisanim međunarodnim sporazumima i konvencijama, a naglašeno je da protočnost informacija treba biti i ubrzana te unaprijeđena dok traje migrantski val.

Ministar Grubeša kazao je i kako Ministarstvo pravde BiH ima ured za besplatnu pravnu pomoć kojemu se, uz građane BiH, mogu obratiti i migranti, posebice oni koji traže azil u našoj zemlji.

Predstavnici holandske nacionalne policije ministru Grubeši na dar su uručili policijski grb i medalju.

5 FOTO GALERIJA