Vijesti

ODRŽAN TREĆI SASTANAK POSEBNE GRUPE ZA REFORMU JAVNE UPRAVE

13.2.2019

U Banja Luci je održan treći sastanak Posebne grupe za reformu javne uprave između Evropske unije i Bosne i Hercegovine. Sastankom su supredsjedavali, u ime Evropske komisije Georg Ziegler, zamjenik direktorice Odjela za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu u Općoj upravi za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, a u ime Bosne u Hercegovine Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave (Ured koordinatora za reformu javne uprave).

U okviru izaslanstva Bosne i Hercegovine na sastanku su ispred Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine učestvovali Fazila Musić, pomoćnica ministra u Sektoru za upravu, dr.sc.iur. Selma Džihanović-Gratz, šefica Odsjeka za evropske integracije i Vildan Hadžihasanović, viši stručni saradnik u Sektoru za pravnu pomoć i razvoj civilnog društva koji su predstavnike Evropske komisije i ostale prisutne izvjestili o trenutnom statusu pravnog okvira za javne konsultacije, pravnog okvira za procjenu uticaja i trenutnog stanja u pogledu izrade Zakona o slobodi pristupa informacijama i njegovoj primjeni a razgovaralo se i o potrebi reforme Zakona o upravnom postupku.   

Na sastanku je razmatrana realizacija aktivnosti u vezi strateškog okvira za reformu javne uprave i upravljanje javnim finansijama, izrada politika i koordinacija, državna služba i upravljanje ljudskim potencijalima, te odgovornost i pružanje usluga.

Evropska komisija je pozdravila usvajanje i potpisivanje Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini  naglasivši njegov značaj za razvoj i jačanje njihove buduće saradnje. Evropska komisija je pozdravila i usvajanje strateškog okvira za reformu javne uprave od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine a Republiku Srpsku pozvala na što brže usvajanje strategijskog okvira.  

Naglašena je potreba usvajanja cjelodržavne Strategije upravljanja javnim finansijama i istaknuto da, cjelodržavna strategija u ovom, ali i drugim sektorima, mora sadržavati zajedničku viziju, ciljeve i metodologiju.

Bosna i Hercegovina je pozvana da unaprijedi institucionalnu odgovornost za koordinaciju i kontrolu kvaliteta svih novih prijedloga politika sa svih nivoa vlasti i da osigura da ciljevi politika budu usklađeni sa budžetima. Potrebno je unaprijediti funkcionisanje mehanizma koordinacije procesa evropskih integracija s ciljem stvaranja pretpostavki za složenije faze procesa evropskih integracija.

Izražena je zabrinutost zbog nepotpunosti zakonodavnog okvira u oblasti državne službe, te naglašeno da nedostatak harmonizovanog pristupa u donošenju zakona u oblasti državne službe i upravljanja ljudskim potencijalima dovodi do njene politizacije.

Bosna i Hercegovina mora unaprijediti zakonodavstvo o slobodi pristupa informacijama uz  osiguranje da zakonodavstvo o upravnom postupku na svim nivoima vlasti sadrži jednaka rješenja.