Vijesti

SASTANAK GRUBEŠE I BOŠNJAKOVIĆA U SARAJEVU

3.5.2019

O pitanju imovine Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj i sporazumu između dvije zemlje o izručenjima i izdržavanju kazne zatvora u Sarajevu su razgovarali Josip Grubeša, ministar pravde BiH i Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa R Hrvatske.

Po pitanju bh. imovine koja se nalazi na prostoru Hrvatske dogovoreno je da se osnuju povjerenstva u obje države i da se pokrenu pregovori oko potpisivanja bilateralnoga sporazuma između dvije zemlje. – Mi u Bosni i Hercegovini moramo točno definirati što je čija imovina koja se nalazi u Hrvatskoj, jer se njima već događalo da im dolaze pojedinci i organizacije koji tvrde da su vlasnici nekoga zemljišta ili objekta a za što nisu mogli dokazati pravnu sljedbenost – istaknuo je ministar Grubeša.

Bilateralni sporazum o reguliranju imovinsko-pravnih odnosa Hrvatska već ima potpisan s Makedonijom i Slovenijom, a sada će biti osnovan tim koji će pregovarati s BiH oko potpisivanja tog sporazuma. – Mi nemamo nikakvu namjeru otimati bh. imovinu koja se nalazi na prostoru Hrvatske. Imamo zabranu uopće raspolagati tom imovinom jer ona je zamrznuta, a jedino ministar pravosuđa može dati to odobrenje na zahtjev vlasnika. No, veliki je problem što mi u velikom broju slučajeva ne možemo utvrditi vlasnika i to je ključno pitanje koje moramo riješiti – kazao je ministar Bošnjaković.

Na sastanku je dogovoreno da se otvore razgovori i oko sporazuma o izvršenju kaznenih sankcija kojim bi, uz ostalo, bilo riješeno pitanje neujednačenih visina kazni u dvije zemlje za pojedina kaznena djela, te odsluženje zatvorskih kazni. Bilo je riječi i o procesuiranju predmeta ratnih zločina gdje je ministar Grubeša ukazao na problem da BiH još uvijek nije usvojila revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina koja je na čekanju u Vijeću ministara BiH. 

3 FOTO GALERIJA