Vijesti

POSJETA REGISTRARA MEĐUNARODNOG KRIVIČNOG SUDA BOSNI I HERCEGOVINI

13.9.2019

Predstavnici Ministarstva pravde BiH održali su radni sastanak u Sarajevu s delegacijom Međunarodnog krivičnog suda (MKS-a), predvođenom registrarom MKS-a Peterom Lewisom, njegovim specijalnim asistentom Petrom Đurićem i službenicom za proširenje i jačanje saradnje sa sudom Anne Aurore Bertrand. Ovo je prva posjeta jednog od tri najviše pozicioniranih dužnosnika MKS-a Bosni i Hercegovini (uz registrara to su predsjednik suda i glavna tužiteljica).

Na sastanku su također učestvovali i predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjoj saradnji BiH s Međunarodnim krivičnim sudom, pri čemu su predstavnici Međunarodnog krivičnog suda izrazili zahvalnost i zadovoljstvo stupnjem saradnje koju sa svoje strane BiH pruža. U toku sastanka su također razmijenjena mišljenja i stručne ideje o načinima unapređenja dalje saradnje,  u skladu s Rimskim statutom (kojeg je BiH zemlja potpisnica od 2009. godine), trenutnim potrebama te domaćim propisima. 

Podsjećamo kako je ministar pravde BiH Josip Grubeša u maju ove godine boravio u Den Haagu gdje se sastao s čelnicima Međunarodnog krivičnog suda: predsjednikom suda Chile Eboem-Osujiem, glavnom tužiteljicom Fotou Bensouda i registrarom Peterom Lewisom, kojom prilikom je dogovorena dalja međusobna saradnja i pomoć. 

2 FOTO GALERIJA