Vijesti

Ministar Josip Grubeša sudjeluje na Trećoj godišnjoj konferenciji najviših sudova u Bosni i Hercegovini u okviru Pravosudnog foruma

15.11.2019

Ministar Josip Grubeša učestvuje na Trećoj godišnjoj konferenciji najviših sudova u Bosni i Hercegovini u okviru Pravosudnog foruma s temom “Pravo na pravično suđenje u razumnom roku u praksi Evropskog suda za ljudska prava.” Konferencija se održava na Jahorini 14. i 15. 11. 2019. godine, a na istoj pored ministra učestvuju entitetski ministri pravde, predsjednik i sudije Ustavnog suda BiH, sudije Suda BiH, gosti sudije Vrhovnog suda Velike Britanije, te drugi ugledni stručnjaci u ovoj oblasti.

Ministar je istaknuo, kako u Bosni i Hercegovini trenutno ne postoji posebno pravno sredstvo kojim bi se osigurala zaštita prava na suđenje u razumnom roku, te se dužina trajanja postupka može osporavati povodom apelacije pred Ustavnim sudom BiH. Prema podacima dostavljenim iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine radi se o ozbiljnom problemu u poštivanju ovog prava, s obzirom na to da je u periodu od 2016. do 2018. godine, ovaj Sud primio više od 5 000 predmeta s entitetskih sudova, od čega je u više od 4 000 predmeta utvrđena povreda prava. “Prethodne godine sam donio Rješenje o uspostavi Radne grupe u koju su svoje predstavnike imenovale relevantne institucije: predstavnici ovog i entitetskih ministarstava pravde, Pravosudne komisije Brčko distrikta, VSTV, sudova u BiH i tužilaštava u BiH, kojoj dajem punu podršku u radu i nadam se da će uskoro iznaći adekvatno rješenje s kojim ću izići pred Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH”, rekao je ministar.

6 FOTO GALERIJA