Vijesti

Politički dijalog na visokoj razini definirao je strateški pravac razvoja reforme javne uprave regije u sljedećem jednogodišnjem razdoblju

13.9.2021

Ovogodišnji virtualni Politički dijalog na visokoj razini, u organizaciji Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) okupio je ministre zadužene za javnu upravu regije i najviše predstavnike Europskog povjerenstva za Zapadni Balkan kako bi zajednički analizirali postignute rezultate i izazove regije vezane za reformske procese. 

 

Ratka Sekulović direktorica ReSPA-e, prestavila je novitete u radu ove institucije među kojima su osnivanje  Regionalnog centra za upravljanje kvalitetom u javnoj upravi.

“ReSPA ostaje dosljedna podršci u oblasti razvoja javnih politika, depolitizacije i profesionalizacije javne uprave kao i poboljšanju kvaliteta javnih usluga. S jasnom podrškom Europskog povjerenstva i zajedničkim naporima s vladama zemalja Zapadnog Balkana nastavit ćemo podržavati izgradnju transparentnih, odgovornih i profesionalnih institucija javne uprave regije”, istaknula je Sekulović u svom uvodnom obraćanju.

 

Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine, Marina Banović, državna sekretarica ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore, Jeton Shaqiri, ministar informacijskog društva i uprave Republike Sjeverne Makedonije, Marija Obradović, ministrica državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije prestavili su ključne rezultate ostvarene u reformi javnih uprava na nacionalnim razinama, definirali ključne izazove.  

 

Ministar Grubeša je istakao vidljiva poboljšanja u temeljnim područjima poput upravljanja ljudskim potencijalima i razvoja državne službe, razvoja sustava strateškog planiranja, koordinacije i izrade politika, razvoja informacijskih tehnologija i e-vlade, upravnog postupka i e-usluga, te jačanja transparentnosti uprave. S druge strane Grubeša je istakao potrebu prije svega za učinkovitom strukturom za koordinaciju reforme javne uprave, osiguranjem adekvatne političke koordinacije kroz rad Koordinacijskog odbora za reformu javne uprave, re-aktiviranjem Fonda za reformu javne uprave.

“Iako je mnogo stvari već urađeno, pred nama su ipak brojni izazovi koji zahtijevaju ozbiljan, kako politički tako i stručni angažman na svim upravnim razinama u Bosni i Hercegovini” istaknuo je ministar Grubeša u zaključku svog obraćanja.

 

Visoki predstavnici Europskog povjerenstva za Zapadni Balkan – Allan Jones, šef jedinice za strategiju i politiku Europskog ekonomskog prostora (EEA) i Europske slobodne trgovinske asocijacije (EFTA) u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) i Florian Hauser, tim lider za reformu javne uprave u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) potvrdili su spremnost Europskog povjerenstva da i ubuduće potiče inovativnost i razvoj javne uprave regije između ostalog i kroz rad ReSPA-e.  

 

Događaj je bio prilika da ReSPA predstavi studiju „EU podrška reformi javne uprave korz IPA II: pregled i naučene lekcije“ koja je obuhvatila različite modele IPA II podrške, a među kojima je najznačajnija izravna proračunska podrška za aktivnosti reforme javne uprave i naučene lekcije koje će biti značajne u sljedećoj generaciji IPA III (2021. – 2027.). Upravo kroz program rada prilagođen zaključcima ove studije, ReSPA će u sljedećem razdoblju dodatno podržati javne uprave regije kako bi se bolje pripremile za učinkovitije korištenje raspoloživih sredstava u okviru IPA III programa podrške. 

2 FOTO GALERIJA