Vijesti

Održano stručno usavršavanje na temu „Sadržaj presude - žalbene osnove“

30.9.2021

Sadržaj presude - žalbene osnove, bila je tema dvodnevnog stručnog usavršavanje odvjetnika, organiziranog u Sarajevu 28. i 30. 9. 2021. godine.

„Pravda se mora dostići, ali i biti vidljiva“, istaknuo je predavač Mirza Jusufović, sudac Suda BiH. Naglašeno je kako se to odnosi prije svega na sudionike u procesu gdje je posebno važno da optuženi u potpunosti razumije utemeljenost presude i razloge njenog donošenja, te da posebnu pozornost treba obratiti na sadržaj obrazloženja presuda koji mora biti stvarna analiza izvedenih dokaza. Istaknuto je da obrazloženja presuda moraju biti jasna za sve sudionike postupka i podložna provjeri u slučaju podnošenja žalbi.

Tužitelj Tužiteljstva BiH Saša Sarajlić obratio je posebnu pažnju na razloge za ulaganja žalbi, iznoseći niz praktičnih primjera iz prakse. Svoje predavanje je temljio na nizu odluka iz prakse u kojima se postavljalo pitanje, presuđene stvari, stvarne nadležnosti i načela reformatio in peius.

Tijekom aktivne razmjene mišljenja odvjetnika raspravljalo se o presuđenim predmetima gdje su pravne nedoumice dovedene do konstruktivne rasprave i konkretnih zaključaka.

Između ostalog, zaključeno je kako je pravo na pravično suđenje zajamčeno svim međunarodnim i domaćim propisima i da se presude i njihov sadržaj moraju temeljiti na tom pravu. U suprotnom, ne može biti zadovoljena ni generalna ni specijalna prevencija. 

Edukaciju je organiziralo Ministarstvo pravde BiH, Odsjek za edukaciju u kaznenim stvarima pred Sudom BiH, u okviru Projekta unaprjeđenja rada na predmetima ratnih zločina - IPA 2019, a sudjelovalo je oko 40 odvjetnika iz cijele BiH.

3 FOTO GALERIJA