Vijesti

U organizaciji Ministarstva pravde BiH i Odvjetničke komore RS, Odsjeka za edukaciju u kaznenim stvarima pred Sudom BiH u Bijeljini održan seminar kontinuiranog usavršavanja branitelja na temu „Pritvor“

27.5.2022

U organizaciji Ministarstva pravde BiH i Odvjetničke komore RS, Odsjeka za edukaciju u kaznenim stvarima pred Sudom BiH, u okviru Projekta „Unaprjeđenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH“ – IPA 2019 koji financira EU, u Bijeljini je održan seminar kontinuiranog usavršavanja branitelja na temu „Pritvor“.

Na seminaru su iznesene razlike i usporedbe ZKP-a RS i ZKP-a BiH u odnosu na pritvor i trajanje pritvora. Zaključeno je kako bi se tijekom vođenja postupka trebale primijeniti i druge alternativne mjere prije pritvora (mjere opreza), a da određivanje pritvora ne bi trebalo biti pravilo.

Postavljeno je i pitanje trajanja pritvora po ZKP-u Republike Srpske te je zaključeno kako bi bilo učinkovito promijeniti zakon i vratiti se na staro rješenje ZKP RS u odnosu na trajanje pritvora. Obrađen je institut neposredne optužnice te oštećenika kao supsidijarnog tužitelja.

Vođenja je i rasprava u odnosu na prava osumlječenika prije donošenja naredbe o provođenju istrage s obzirom na to da se i prije tog trenutka provode određene radnje. Tijekom seminara istaknuto je kako bi bilo potrebno ponovno dati naputke o formiranju spisa radi uvida u isti od strane branitelja.

Važno je istaknuti kako je prvi put na edukacijama razgovarano o pitanju dokaza dobivenih putem stranih aplikacija.

Predavači na edukaciji bili su Miodrag Stojanović, odvjetnik Odvjetničke komore RS i Branko Mitrović, republički tužitelj Republičkog tužiteljstva RS, a sudjelovala su 22 odvjetnika.