Vijesti

Ministar Bunoza na sastanku Posebne skupine EU – BiH za reformu javne uprave

6.6.2023

Upravljane javnim financijama i funkcionalna javna uprava, izgradnja profesionalne državne službe i usklađivanje zakonodavstva o državnoj službi u BiH bile su teme političkog dijaloga na visokoj razini u okviru šestog sastanka Posebne skupine za reformu javne uprave između EU i BiH.

Političkim dijalogom u ime BiH predsjedavao je ministar pravde BiH Davor Bunoza, a u ime EU je kopredsjedavao Vassilis Maragos iz Europske komisije. 

Europska komisija je pozdravila usvajanje Strategije upravljanja javnim financijama u BiH za razdoblje 2021.-2025., čime je napravljen iskorak u realizaciji prioriteta broj 14 iz Mišljenja i stvorena pretpostavka za korištenje proračunske podrške EU. Izaslanstvo BiH je informiralo da je produžen rok važenja Strategijskog okvira za reformu javne uprave i Akcijskog plana do 2027. godine, čime je provedena preporuka iz Izvješća Povjerenstva o BiH za 2022. godinu.

Iz Europske komisije očekuje da vlasti u BiH u narednom razdoblju u fokus stave revidiranje postojećeg Akcijskog plana za reformu javne uprave, uspostavu funkcionalne koordinacijske strukture s političkim tijelom za donošenje odluka, veće financijsko vlasništvo i održivost reforme javne uprave, te usklađivanje zakona o državnoj službi s načelom zasluge. Iz Komisije su izrazili spremnost da podrže daljnju reformu javne uprave u BiH. 

Inače, šesti sastanak Posebne skupine za reformu javne uprave je prvi sastanak ovog tijela nakon što je BiH dobila status kandidatkinje za pridruživanje krajem prošle godine, a treći na kojem se o reformi javne uprave uz tehničku govori i na političkoj razini. Ovo je prilika da se na ministarskoj i tehničkoj razini u središte razgovora s Europskom komisijom stave aktivnosti vezane za realizaciju jednog od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja i preporuka s prethodnih sastanaka Posebne skupine, a što je od posebnog značaja sada kad je BiH država kandidatkinja i time odgovornost institucija u BiH  još i veća.

 

 

4 FOTO GALERIJA