Vijesti

Počelo pristupanje Bosne i Hercegovine EU Programu Pravosuđe 2021-2027. godine

7.2.2024

Pozivamo pravne stručnjake u oblasti vladavine prava, kreatore i provodioce politika, akademsku zajednicu, predstavnike organizacija civilnog društva da prijavom na projekte programa EU Pravosuđe doprinesu usklađivanju pravnih sistema u Bosni i Hercegovini s EU, jačanju nezavisnosti pravosuđa i promicanju osnovnih prava.

Stupanjem na snagu Okvirnog sporazuma o općim principima učestvovanja Bosne i Hercegovine u programima Zajednice u januaru 2007. godine, Bosni i Hercegovini je otvorena mogućnost za pristupanje pojedinačnim programima Unije. Koristeći ovu mogućnost Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je kroz širok proces konsultacija s nadležnim institucijama tokom 2021. godine iniciralo i tokom 2023. godine pokrenulo proceduru pristupanja i zaključivanja Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o učestvovanju BiH u programu „Pravosuđe“ 2021. - 2027. godine.

Očekuje se da vlasti Bosne i Hercegovine završe proceduru potpisivanja i ratifikaciju Sporazuma o pristupanju do aprila 2024. godine, nakon čega slijedi plaćanje finansijskog doprinosa Bosne i Hercegovine i punopravno učestvovanje Bosne i Hercegovine u programu Pravosuđe.

Aplikanti iz Bosne i Hercegovine već sada mogu aplicirati na objavljene pozive iz decembra 2023. godine, kao i na one koji će biti objavljeni u 2024. godini. Podnosiocima prijave iz Bosne i Hercegovine čiji projektni prijedlozi iz poziva za 2023. godinu budu odabrani, bit će dodijeljena finansijska potpora pod uslovom da gant ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava bude potpisan nakon početka primjene Sporazuma o pridruživanju. Ukoliko vlasti Bosne i Hercegovine ne uspiju potpisati Sporazum o učestvovanju Bosne i Hercegovine u programu „Pravosuđe“ 2021. - 2027. godine do trenutka potpisivanja grant ugovora za konkretne projekte (što se očekuje u periodu avgust - decembar 2024. godine za pozive koji su objavljeni u decembru 2023. godine), podnosiocima prijave iz Bosne i Hercegovine koji budu izabrani za dodjelu granta i potpisivanje grant ugovora, sam grant neće moći biti dodijeljen, ali će moći nastaviti učestvovanje u projektu bez finansijske podrške s drugim partnerskim organizacijama kojima je projekat odobren.

U nastavku je kratka informacija o samom programu, kao i  mogućnostima koje pruža pravnim i fizičkim licima u pogledu njegova korištenja:

Program Pravosuđe jedan je od dva programa u okviru novog Fonda za pravdu, prava i vrijednosti. Uspostavljen je Uredbom (EU) 2021/693 Evropskog parlamenta i Vijeća od 28. aprila 2021. godine za period trajanja višegodišnjeg finansijskog okvira od 2021. do 2027. godine. Njome se određuju ciljevi Programa, budžet za period 2021. – 2027. godine, oblici finansiranja od strane Unije i pravila za osiguravanje takvog finansiranja.

Opći cilj programa Pravosuđe je doprinijeti daljnjem razvoju evropskog područja pravde na osnovu vladavine prava, uključujući nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa, te na uzajamnom priznavanju i povjerenju, kao i pravosudnoj saradnji, a čime se, također, potiče razvoj demokratije, vladavine prava i zaštite prava.

U okviru općeg cilja, aktivnosti programa Pravosuđe su usmjerene u tri pravca:

  • jačanje vladavine prava i nezavisnost i nepristrasnost sudstva kroz potporu pravosudnoj saradnji u građanskim i krivičnim predmetima, kao i potporu poboljšanju efikasnosti nacionalnih pravosudnih sistema i efektivnoj implementaciji odluka;
  • promidžba obuka u pravosuđu u cilju jačanja zajedničke pravne i pravosudne kulture, te kulture zasnovane na vladavini prava, potpora i promidžba dosljedne i djelotvorne implementacije pravnih instrumenata EU;
  • efikasan i nediskriminatoran pristup pravdi za sve, među ostalim elektronskim sredstvima (e-pravosuđe), promicanjem efikasnijih građanskih i krivičnih postupaka, promicanjem i podupiranjem prava svih žrtava krivičnih djela, kao i procesnih prava osumnjičenika ili optuženika u krivičnim postupcima.

Finansijska omotnica za implementaciju programa Pravosuđe za period od 1. januara 2021. do 31. decembra 2027. iznosi 305.000.000 EUR.

Program Pravosuđe je u nadležnosti Glavne uprave za pravosuđe i potrošače Evropske komisije, a učestvovanje u programu se ostvaruje objavljivanjem poziva za predaju projektnih prijedloga i dodjelom finansijske potpore odabranim projektima.

Indikativni kalendar objave poziva za program Pravosuđe 2023. - 2024. godine dostupan je na poveznici: https://commission.europa.eu/system/files/2022-12/indicativeplanningjust2023-24calls.pdf

Detaljnije informacije o programu Pravosuđe, kao i o postupcima i toku objave poziva za podnošenje prijava, te načinu apliciranja su dostupne na sljedećoj poveznici:
https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/find-funding/eu-funding-programmes/justice-programme_en

U svakom pozivu su detaljno objašnjeni uslovi za apliciranje, ali je potencijalnim aplikantima u okviru svakog objavljenog poziva na raspolaganju i tzv. Functional Mailbox.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, kao institucija nadležna za vođenje procesa pristupanja, na svojoj web stranici periodično će ažurirati informacije o statusu procesa pristupanja Bosne i Hercegovine Programu Pravosuđe 2021. - 2027. godine. U sklopu promidžbenih aktivnosti, s ciljem boljeg informisanja potencijalnih korisnika i opće javnosti o programu Pravosuđe općenito, te o mogućnostima ostvarivanja finansijskih potpora koje program donosi, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine planira organizirati Info dane. Također, planirana je i uspostava mreže kontakata na nivou entiteta i Brčko distrikta BiH s ciljem potpore potencijalnim korisnicima.