Vijesti

Turski ministar pravde u posjetu Bosni i Hercegovini

18.4.2024

Izaslanstvo Ministarstva pravde Republike Turske predvođeno ministrom Yilmazom Tunçom stiglo je u trodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, a na Aerodromu Sarajevo dočekao ih je  Elvir Mahmuzić, zamjenik ministra pravde BiH.

Na Internacionalni univerzitet Sarajevo upriličen je zajednički doručak turskoga ministra Tunça s Davorom Bunozom, ministrom pravde BiH, zamjenikom Elvirom Mahmuzićem i Vedranom Škobićem, federalnim ministrom pravde.

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) jučer je počeo trodnevni Međunarodni simpozijum “Borba protiv cyber kriminala“, koji je organiziran u suradnji Turske pravosudne akademije, Turske agencije za suradnju i koordinaciju (TIKA), Centra za obuku sudaca i tužitelja Federacije BiH i Centra za obuku sudaca i javnih tužitelja Republike Srpske. Simpozij je okupio najeminentnije stručnjake iz oblasti borbe protiv cyber kriminala iz Bosne i Hercegovine, Turske, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, a izuzetna je platforma za razmjenu iskustava i ideja u ovoj oblasti.

U svom govoru na simpoziju ministar pravde BiH Davor Bunoza naglasio je kako je Turska veliki prijatelj BiH, te da dvije zemlje danas imaju priliku surađivati u oblasti pravosuđa. Pohvalivši organizaciju skupa na IUS-u, ministar Bunoza je rekao da će se ove dvije zemlje u budućnosti suočavati s kibernetičkim kriminalom, zbog čega je nužna suradnja i razmjena iskustava. “Bez takvog povezivanja ne možemo očekivati dobre rezultate u borbi protiv cyber kriminala. Moram također naglasiti, s obzirom na podijeljene nadležnosti, da je borba protiv cyber kriminala više u nadležnosti entiteta u Bosni i Hercegovini, manje je na državnoj razini”, rekao je ministar Bunoza, dodajući da je to jedan od najvećih izazova u BiH. Naveo je da je drugi izazov s kojim će se BiH suočavati odlazak IT stručnjaka. “Bosna i Hercegovina proizvodi jako dobre IT stručnjake. Nažalost, ne možemo ih zadržati jer najbolji odlaze u zemlje Europske unije”, istaknuo je ministar Bunoza.

Treći izazov s kojim se BiH susreće je nedostatak tehnologije i zastarjela oprema.“Nažalost, u BiH imamo zastarjelu opremu i zaista nam je potrebna pomoć ukoliko želimo imati puno bolje rezultate u borbi protiv cyber kriminala. Također, izazov u budućnosti s kojim ćemo se susretati jeste borba protiv kibernetičkog kriminala u pogledu zloupotrebe umjetne inteligencije i zloupotrebe virtualnih valuta”, rekao je ministar Bunoza. Dodao je da su u razdoblju od 2019. do 2021. godine cyber napadi na institucije porasli za 300 posto.

Naglasio je da je za BiH veoma bitna suradnja u borbi protiv cyber kriminala s Interpolom, Europolom, FBI uredima te OESS-om. “Učinjen je napredak i u suradnji s Europolom, jer smo imenovali kontakt točku, a čime se omogućuje učinkovitijii rad policijskih agencija u BH, poručio je. Kazao je i to da će institucije u BiH nastaviti raditi na ovim pitanjima i da su im veoma bitna iskustva iz Turske i drugih europskih zemalja. "Bosna i Hercegovina je postkonfliktno društvo gdje je jedan od prioriteta ka EU-u pomirenje među narodima. Mi u BiH najbolje znamo šta su sukobi. Trideset godina poslije osjećamo posljedice tog sukoba i ne mogu reći koliko nas to i dan danas sprječava kada trebamo napraviti nešto korisno za državu, kada trebamo donijeti koristan zakon”, rekao je ministar pravde BiH Davor Bunoza.

 

9 FOTO GALERIJA